Με πλήθος εκδηλώσεων γιόρτασαν τις αποκριές και την Καθαρά Δευτέρα οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών

Με παραδοσιακό τρόπο έκλεισε και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών το παραδοσιακό αποκριάτικο τριήμερο, που κορυφώθηκε με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Σε όλους τους Δήμους της περιοχής δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να ξεφύγουμε λίγο από τη μουντή καθημερινότητα και ιδιαίτερα τα παιδιά, που χάρηκαν όσο τίποτε άλλο τις εκπλήξεις που είχαν ετοιμάσει οι Δήμοι.

Ακολουθεί μία μικρή καταγραφή ορισμένων

από τις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως τις αλιεύσαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Δήμων, αλλά και τις ανακοινώσεις τους (συνεχής ενημέρωση):

Δήμος Βριλησσίων

Καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία! Κούλουμα με μουσική, νηστίσιμα εδέσματα, κέφι, χορό και φυσικά πέταγμα χαρταετού στα Βριλήσσια.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Με εξαιρετική ανταπόκριση από τους δημότες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης και με πλούσιο πρόγραμμα, που περιλάμβανε μουσική, χορό, εκπλήξεις και σαρακοστιανές γεύσεις, ο Δήμος γιόρτασε τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024. Ο υπαίθριος χώρος του Κολυμβητηρίου Λυκόβρυσης στο Ο.Τ.9 πλημμύρισε κόσμο, που απόλαυσε το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για να γιορταστεί η μέρα, όπως αρμόζει στην παράδοση. Η γιορτή άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν ο Σύλλογος Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ο Ταλως» και η Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, που έδωσαν από νωρίς τον ρυθμό για να ξεκινήσει το γλέντι. Τη… σκυτάλη παρέλαβε ο τραγουδιστής Κώστας Γκλάβας με την ορχήστρα του, με ένα ζωντανό, μουσικό πρόγραμμα, που ξεσήκωσε τους δημότες και κράτησε ψηλά το κέφι για περισσότερες από δύο ώρες.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πλούσιους σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, με τους δημότες να απολαμβάνουν τον καλό καιρό, που ήταν σύμμαχος στην εκδήλωση. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης είχε φροντίσει και για τους μικρούς μας φίλους, καθώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκε εργαστήρι κατασκευής χαρταετού, face painting και μπαλονοκατασκευές, όπου τα παιδιά συμμετείχαν με πολλή χαρά!

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο και πέρασε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης με τους δημότες, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πραγματικά συγκινημένος από την τόσο μεγάλη παρουσία σας σήμερα εδώ. Τα μηνύματα του κόσμου που λάβαμε ήταν πολύ θετικά και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Μαρίνα Πατούλη, που έχει αναλάβει να διοργανώνει τέτοιες εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και, φυσικά τον Σύλλογο Κρητών και τα τμήματα παραδοσιακού χορού, που αποτυπώνουν ότι έχουν κάνει πάρα πολλή δουλειά. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους χορηγούς που προσέφεραν τα εδέσματα και βοήθησαν στην άρτια διοργάνωση, καθώς και όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής που βρέθηκαν σήμερα εδώ και αγκάλιασαν τη διοργάνωση. Ως νέα δημοτική αρχή είμαστε εδώ για να δώσουμε στους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας τους χώρους που τους αναλογούν, όπως ο υπέροχος χώρος του Ο.Τ.9, που βρισκόμαστε. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά με υγεία και καλή Σαρακοστή».

Δήμος Αμαρουσίου

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της αποκριάς στο κέντρο του Αμαρουσίου, που έλαβαν χώρα το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 και το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου, συνδυάζοντας διασκέδαση και παράδοση μαζί. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της πόλης πλημμύρισαν από μουσική, χορό, τραγούδι και χαρούμενα δρώμενα σε καρναβαλικούς ρυθμούς: Μπάντα μουσικών ντυμένοι καρναβαλιστές, μουσική με DJ, μάγοι-μασκότ & ανιματέρ, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, εικαστικό εργαστήρι, μπαλονοκατασκευές, νεράϊδα – face painting, το τρενάκι της πόλης.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις συνοδευόμενος από στελέχη της δημοτικής αρχής, έγινε κοινωνός της χαράς μικρών και μεγάλων, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το αυτοτελές γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού, με ευθύνη του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Πέππα.

Δήμος Μεταμόρφωσης

Ο Λόφος Δηλαβέρη-Νεμέσεως γέμισε ήδη τραγούδια, χαρούμενες παιδικές φωνές και χαρταετούς στον ουρανό, με τη Μεταμόρφωση να εύχεται σε όλους καλή Σαρακοστή.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Γεμάτη χαμόγελα, η Νέα Ιωνία έστειλε τις ευχές της για χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Με ενθουσιασμό και απίστευτο κέφι αγκάλιασαν οι δημότες και τη δεύτερη αποκριάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού την Κυριακή 17 Μαρτίου. Από νωρίς, μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν το Άλσος Ψυχικού και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Ακολούθησαν την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα στη Φιλοθέη. Γεμάτο από μικρούς και μεγάλους δημότες το Άλσος Εθνικής Τραπέζης για το παραδοσιακό πέταγμα χαρταετού, όπως η ημέρα και τα έθιμα επιτάσσουν, με χαρταετούς, και με πολλά κεράσματα σαρακοστιανών μεζέδων και με διαγωνισμό για τον πιο ευφάνταστο χαρταετό. Και βέβαια με πολύ κέφι για το οποίο φρόντισαν οι εκπληκτικοί Onirama.

Φωτογραφίες: Studio GakisΔήμος Ηρακλείου Αττικής

Στο Κτήμα Φιξ, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, γιόρτασαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τα Κούλουμα οι κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ο Δήμος ετοίμασε για όσους έμειναν πίσω το τριήμερο ένα παραδοσιακό, ελληνικό γλέντι με μουσική, χορό, κεράσματα σαρακοστιανών και κρασί.

Εκεί και ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής με το ρακοκάζανό του, έδειχνε στους επισκέπτες πώς γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς. Το δε χορευτικό του Συνδέσμου μαζί με αυτό του Ομίλου Ειρήνη, ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν τους χορούς, δίνοντας το σύνθημα και στις παρέες των δημοτών να τους ακολουθήσουν.

«Είναι η δεύτερη χρονιά από τότε που καταφέραμε να κάνουμε το Κτήμα Φιξ δικό μας και να ανοίξουμε τις πόρτες του στους συνδημότες μας. Δεύτερη, λοιπόν, γιορτή που κάνουμε για τα Κούλουμα σε αυτό το καταπληκτικό πάρκο, το πάρκο της πόλης μας, το πάρκο των παιδιών μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν για να γιορτάσουμε μαζί και, φυσικά, όλους τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μου στις υπηρεσίες του Δήμου που βοήθησαν να οργανώσουμε αυτό το γλέντι. Καλή Σαρακοστή», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Δήμος Πεντέλης

Από τις 3 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, o Δήμος Πεντέλης, μέσω της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ετοίμασε για τα σαββατοκύριακα ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, όπου το πολύχρωμο γαϊτανάκι, τα παραδοσιακά αλευρομουτζουρώματα και οι κουταλοδρομίες άνοιξαν την αυλαία του Καρναβαλιού, οι πλατείες πλημμύρισαν με τον παλμό της πιο ξακουστής μπάντας δρόμου Αγία Φανφάρα, το αποκριάτικο τρενάκι ταξίδεψε τα παιδιά στους δρόμους της πόλης και όλοι χόρεψαν, έπαιξαν και τραγούδισαν για να μοιραστούν τελικά μαζί την Καθαρά Δευτέρα το πέταγμα του χαρταετού, με μουσική και κεράσματα, σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του Δήμου, στο Θάλωσι, στους πρόποδες του Λόφου Προφήτη Ηλία, στη Νέα Πεντέλη.

Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα την αντιδήμαρχο κ. Αργύρη, τους δημοτικούς υπάλληλους από όλες τις υπηρεσίες που εργάστηκαν για το καρναβάλι όλες αυτές τις μέρες, τους πολιτιστικούς συλλόγους που πραγματοποίησαν εκδηλώσεις αναβίωσης των εθίμων των Αποκριών.

«Στην πρώτη μας αποκριάτικη διοργάνωση δείξαμε ξεκάθαρα ότι διαθέτουμε τα στοιχεία ένωσης και συνεργατικότητας και συμπερίληψης που συνδέουν ανθρώπους με πνεύμα εθελοντικής προσφοράς, καθώς και συλλόγους και φορείς για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά και καλούμε όποιον θέλει να σταθεί συνοδοιπόρος σε αυτήν την προσπάθεια μαζί μας», δήλωσε η κ. Κοσμοπούλου.

Δήμος Κηφισιάς

Μια ηλιόλουστη ημέρα με πολλά χαμόγελα, πολύχρωμους χαρταετούς, νηστίσιμα εδέσματα, μουσικές και πολύ χορό γιόρτασαν οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς τα Κούλουμα. Μαζί με χιλιάδες συνδημότες του και επισκέπτες γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα στο πάρκο Α. Παπανδρέου και ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος ευχαρίστησε όλες και όλους που εργάστηκαν με κέφι και μεράκι για τον εορτασμό της ημέρας.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη γιορτή για τα Κούλουμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Καθαρά Δευτέρα, στο πάρκο Πευκακίων ολοκληρώθηκαν με  επιτυχία οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πολλή μουσική και χορό, αλλά και με τη συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων (φασολάδα, λαγάνες, ταραμά, χαλβά και κρασιά), κάποια εκ των οποίων προετοιμάζονταν εκείνη την ώρα, οι πολίτες γιόρτασαν τα Κούλουμα και αντάλλαξαν ευχές για καλή Σαρακοστή, με  τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη. ο οποίος από το πρωί υποδεχόταν τους επισκέπτες.

Η γιορτή ξεκίνησε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και συνεχίστηκε με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, για τους οποίους κληρώθηκαν 50 χαρταετοί, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε δράσεις όπως face painting και παιχνίδια με μασκότ.

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Μυλωνάκης τους ευχήθηκε «καλή Σαρακοστή» και τους ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή τους και τη στήριξή τους στις δράσεις του Δήμου. «Χαίρομαι που οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής αυτές τις ημέρες της Αποκριάς ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμά μας να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Παράλληλα χαίρομαι που αξιοποιούμε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας, τους οποίους ομορφύναμε με παρεμβάσεις μας, προκειμένου να τους χαίρονται όλοι οι δημότες μας, γιατί αυτό είναι το ζητούμενό μας. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική και το ίδιο κέφι και με άλλες δράσεις, που θα δώσουν ξανά ζωή στην πανέμορφη πόλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάκης ευχαρίστησε θερμά τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ζωοφιλίας Δημήτρη Καράντζαλο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Ξενακη για τον συντονισμό και την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων, τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου, που μερίμνησαν για τον καθαρισμό του πάρκου προκειμένου να γιορτάσουν οι πολίτες σε ένα όμορφο περιβάλλον, το τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμβολή του στον συντονισμό της διοργάνωσης, αλλά  και όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν με τις ευγενικές προσφορές τους για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 

The post Με πλήθος εκδηλώσεων γιόρτασαν τις αποκριές και την Καθαρά Δευτέρα οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα