Κλέων Γρηγοριάδης: Το υπουργείο Εργασίας να μετονομαστεί σε «υπουργείο Εργοδοτικής Αυθαιρεσίας»

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου συζητήθηκεστη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βόρειου Τομέα του ΜΕΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη προς το υπουργείοΕργασίας, με θέμα τις συνεχιζόμενες καταχρηστικές εργασιακές πρακτικές από τιςψηφιακές πλατφόρμες delivery.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε τηνefood, «η οποία μετά τις μαζικές αντιδράσεις και την αρχική αναδίπλωση της,συνεχίζει, πλέον πιο διακριτικά και στοχευμένα την επίθεση της στους διανομείς».

Όπως ανέφερε ο Κλέων Γρηγοριάδης,

«ηεταιρεία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μια ιδιότυπη ομηρία, καλώντας τουςνα αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, άσχετους με το συμβατικό αντικείμενο τηςεργασίας τους. Οι εργαζόμενοι λειτουργούν ταυτόχρονα, πέραν από διανομείς, καιως εισπράκτορες και ταμίες για την επιχείρηση, χωρίς καμία εργασιακή θεσμικάκάλυψη για αυτόν τον αφανή τους ρόλο. Σαν να μην έφτανε αυτό, η efood, όπως οιίδιοι καταγγέλλουν, χρησιμοποιεί εκβιαστικά αυτή την κατάσταση, απαιτώντας κάθεμήνα ποσά από τους διανομείς με τρόπο αυθαίρετο, χωρίς να γίνεται εκκαθάριση,ποσά που αν δεν καταβληθούν, οι διανομείς τίθενται εκτός εργασίας, μένουν χωρίςδουλειά, με την εταιρεία να τους κλειδώνει εκτός εφαρμογής μέχρι να καταβάλλουντο αυθαίρετο ποσό που απαιτεί»!

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν σαφή:

«1. Ποιες ενέργειες προτίθεται νααναλάβει το Υπουργείο ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται μόνο στα καθήκοντατα οποία προβλέπει η σύμβασή τους;

2. Ποιες ενέργειες προτίθεται νααναλάβει το Υπουργείο για να ρυθμίσει το ασύδοτο εργασιακό καθεστώς στις ενλόγω ψηφιακές πλατφόρμες;».

Τι απάντησε το Υπουργείο

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, που εκπροσώπησε τουπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, «ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει,διολισθαίνοντας σε έναν δρόμο διαστρέβλωσης και ψεύδους».

Αρχικά ο υφυπουργός μίλησε για θεσμικόπλαίσιο που καλύπτει τους διανομείς. Σε αυτό ο Κλέων Γρηγοριάδης του απάντησε ότι«δεν μπορούμε να μιλάμε για θεσμικό πλαίσιο, όταν οι υπηρεσίες που ελέγχουν τηνεφαρμογή του, η Επιθεώρηση Εργασίας εν προκειμένω, είναι πλήρως υποστελεχωμένη,πρακτικά ανενεργή και πως οι διανομείς μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ υπουργείουΕργασίας και Επιθεώρησης Εργασίας, «από τον Άννα στον Καϊάφα»,πετώντας ο ένας φορέας την ευθύνη στον άλλον.

Ο υφυπουργός κατέληξε, λέγοντας πως δενέχει γίνει κάποια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους διανομείς. «Προφανώςτο υπόμνημα που κατέθεσαν στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κ. Στρατινάκη, οι διανομείς την Τρίτη 16Νοεμβρίου εκθέτοντας το πρόβλημα, δεν έφτασε ποτέ στα υπουργικά γραφεία»σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει: «Δεν γνώριζε ο υφυπουργός, δεν μιλάειμάλλον με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου του. Η δε Επιθεώρηση Εργασίας, ηοποία βρίσκεται σε πλήρη αχρηστία εν μέσω μεταβατικού σταδίου μετατροπής της σεΑνεξάρτητη Αρχή, υπάγεται ακόμα στο υπουργείο Εργασίας. Δεν υπάρχουνδικαιολογίες για το υπουργείο. Γνώριζε, είχε δικαιοδοσία να δράσει, αλλά δενέκανε τίποτα. Στον δε κοινοβουλευτικό έλεγχο απλώς πιάστηκε να ψεύδεται. Ίσωςθα ήταν μια καλή ιδέα το υπουργείο Εργασίας να μετονομαστεί σε υπουργείοΕργοδοτικής Αυθαιρεσίας. Ο αγώνας συνεχίζεται».

The post Κλέων Γρηγοριάδης: Το υπουργείο Εργασίας να μετονομαστεί σε «υπουργείο Εργοδοτικής Αυθαιρεσίας» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα