Καλές οι χρηματοδοτήσεις των δήμων, αλλά χρειάζονται και άνθρωποι για να τις… τρέξουν

Θάνος Σταθόπουλος
[email protected]

Αναμφίβολα, μόνο θετικά μπορεί να «διαβαστεί» η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το μέλλον του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», που για κάποιο διάστημα φάνηκε να βρίσκεται στον… αέρα. Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι τα έργα που έχουν ήδη προγραμματισθεί «θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ», κάνοντας πολλούς δημάρχους να ανασάνουν με ανακούφιση.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, που θα επιτρέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε τη σημασία που έχει η οργάνωση των δήμων σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν να απορροφούν τους αναγκαίους πόρους.

Τα «μνημόνια», πλην των άλλων, «αποψίλωσαν» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κρίσιμο για τη λειτουργία τους προσωπικό.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα. Δεν έχειενημερωθεί ο υπουργός από τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ότι ακόμη καιθεωρητικά μεγάλοι και εύρωστοι δήμοι «αγκομαχούν» για να διεκπεραιώσουν τατρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε τεχνικό επίπεδο; Δεν γνωρίζει ότιυπάρχουν δήμοι που προσφεύγουν σε ιδιώτες για να κάνουν οποιουδήποτε είδουςμελέτες -όχι γιατί αυτές απαιτούν κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση- αλλά γιατί δενπρολαβαίνουν οι ελάχιστοι υπάλληλοι που διαθέτουν;

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Θεοδωρικάκος και έχει ενημερωθεί, αλλά και ο ίδιος γνωρίζει, ότι τα «μνημόνια», πλην των άλλων, «αποψίλωσαν» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κρίσιμο για τη λειτουργία τους προσωπικό, ευελπιστούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φροντίσει ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο στην πρόσληψη από τους ΟΤΑ του προσωπικού που χρειάζονται.

Σε διαφορετική περίπτωση, πολλοί δήμοι θα…βλέπουν τα ευρώ του όποιου αναπτυξιακού προγράμματος να περνούν από μπροστάτους και να μην έχουν τη δυνατότητα να… απλώσουν το χέρι και να τα φθάσουν. Κάτιπου μόνο ολέθριες συνέπειες θα έχει για την Αυτοδιοίκηση, σε μια εποχή που καιτο τελευταίο ευρώ είναι κρίσιμο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικώνκοινωνιών.

The post Καλές οι χρηματοδοτήσεις των δήμων, αλλά χρειάζονται και άνθρωποι για να τις… τρέξουν appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα