Γαλλία: Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά σε μπαγκαζιέρα λεωφορείου!

Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά σε μπαγκαζιέρα λεωφορείου στη Γαλλία. Σε αυτό το απίθανο σημείο βρέθηκε ο πίνακας «Les Choristes», που είχε κλαπεί στο τέλος του 2009 στη Μασσαλία.

Τα γαλλικά τελωνεία εντόπισαν τον πίνακα του 19ου αιώνα στον χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου στην περιοχή του Παρισιού.

Ιδιοκτησία του Μουσείου Ορσέ, ο πίνακας -που αποκαλείται επίσης «Les Figurants»- είχε κλαπεί από το Μουσείο Καντινί στη Μασσαλία, στο οποίο το είχε δανείσει για

μια έκθεση, χωρίς να διαπιστωθεί ίχνος διάρρηξης.

Ενώ πραγματοποιούσαν έλεγχο σε ένα σταθμευμένο λεωφορείο, σε μια περιοχή ανατολικά του Παρισιού, τα τελωνεία ανακάλυψαν στις 16 Φεβρουαρίου 2018 μέσα σε μια βαλίτσα «ένα έργο που έφερε την υπογραφή “Ντεγκά”, της οποίας κανείς από τους επιβάτες δεν δήλωνε ιδιοκτήτης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Κατέσχεσαν τον πίνακα που φερόταν να αποδίδεται στον Ντεγκά, έναν ιμπρεσιονιστή Γάλλο ζωγράφο, γεννημένο το 1834, που πέθανε το 1917, και ζήτησαν εμπειρογνωμοσύνη από το Μουσείο Ορσέ. «Τα πρώτα στοιχεία της εμπειρογνωμοσύνης επιτρέπουν να πούμε ότι πρόκειται πράγματι για το έργο που αναζητούσαμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Η υπουργός Πολιτισμού, Φρανσουάζ Νισέν, εξέφρασε τη χαρά της για «αυτή την ευτυχή ανακάλυψη ενός πολύτιμου έργου που ανήκει στις εθνικές συλλογές, η εξαφάνιση του οποίου ήταν μια βαριά απώλεια για τη γαλλική ιμπρεσιονιστική κληρονομιά».

Ο ομόλογός της, Ζεράρ Νταρμανέν, στον οποίο υπάγονται τα τελωνεία, χαιρέτισε την «αδιάκοπη επαγρύπνηση των τελωνείων στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και τη δέσμευσή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας».

Όταν κλάπηκε, το 2009, η εθνική Ένωση των Μουσείων είχε δηλώσει ότι η αξία αυτού του πίνακα παστέλ, διαστάσεων 32 επί 27 εκατ., του 1877, ήταν 800.000 ευρώ. Από την πλευρά του το προσωπικό του μουσείου της Μασσαλίας είχε εκτιμήσει την αξία του στα 30 εκατ. ευρώ, όμως η εισαγγελία είχε κάνει λόγο για «σύγχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Μουσείο Ορσέ εξήγησε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτούς τους αριθμούς: «Είναι οι ασφαλιστικές τιμές και δεν είναι ανακοινώσιμες».

Πηγή: reader.gr

The post Γαλλία: Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά σε μπαγκαζιέρα λεωφορείου! appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα