Γ. Οικονόμου: Η αλήθεια για το ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα)

Άρθρο-παρέμβαση για το θέμα του κτηρίου όπου στεγάζεται το Επαγγελματικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής (πρώην Μπαρμπίκα) κάνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου κατηγορεί τη δημοτική αρχή του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου για απίστευτη επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου κτηρίου, προσθέτοντας ότι το κόστος συντήρησης του τελευταίου το έχουν επωμισθεί εξ ολοκλήρου οι δημότες Αγίας Παρασκευής ενώ

εξυπηρετεί και άλλους όμορους Δήμους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης:

Αν η Ένωση Συλλόγων Γονέων είχε την ευγενή καλοσύνη να μας καλέσει στην κοπή της πίτας, όπως την καλέσαμε και εμείς στη δική μας και την ευχαριστούμε που παρέστη, θα είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο θέμα. Δυστυχώς όμως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και οι πίτες μετατρέπονται σε πεδίο προβολής παρατάξεων (θεμιτό σε ένα βαθμό), εξαγγελιών, υποσχέσεων, αλλά και επιμελημένων αποκλεισμών.

Δεν θα πάρουμε μέρος σε ανούσιες αντιπαραθέσεις σχολιάζοντας τα παρατράγουδα της εκδήλωσης, τις όποιες υπερβολές που ακούσθηκαν και τις ιστορικές ή διαχρονικές ευθύνες διοικήσεων του Δήμου, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε μια επικοινωνιακή τακτική που προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Ειδικά, όταν έχουμε πάρει θέση και έχουμε προβάλλει τις απόψεις μας τεκμηριωμένα, τόσο σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, όσο και με την αρθρογραφία στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, χωρίς να πάρουμε καμία απολύτως απάντηση από τους αρμόδιους.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι πράγματι είναι θετικό που επιτέλους αποκτήσαμε το ΕΠΑΛ.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Είναι σωστό να αποθεώνουμε κάποιους και άλλους να τους ρίχνουμε στα τάρταρα; Να θυμήσω τι είχα πει, πριν από λίγους μήνες, σε μία τηλεοπτική εκπομπή:

Το ΕΠΑΛ είναι το μοναδικό μεγάλο έργο μεγάλης σχολικής υποδομής που παραδόθηκε πρόσφατα από την ΚΤΥΠ Α.Ε., μετά από περιπέτεια 15 χρόνων. Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος, απαξιώνοντας τους προκατόχους του; Βρήκα ένα κτήριο φάντασμα, μια χωματερή και το 2016 έπεισα τους αρμόδιους της ΚΤΥΠ Α.Ε., μετά από επίσκεψή μου, να ξεκινήσει πάλι το έργο που είχε σταματήσει. Πότε πήγε; Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της θητείας του. Και εδώ αρχίζει η επικοινωνιακή καταιγίδα. Οι άνθρωποι πραγματικά δεν έχουν τον Θεό τους. Λένε ότι παρέδωσαν το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ν.Α. Ευρώπης!!! Πανηγυρίζουν για το αυτονόητο. Τι παραδόθηκε όμως στη πραγματικότητα;

Ένα ενεργοβόρο κτήριο, για το οποίο η Σχολική Επιτροπή ζητά έκτακτη επιχορήγηση για να το διαχειρισθεί. Φορτώνει επομένως ο δήμαρχος σε μας τους δημότες τη συντήρησή του, ενώ το σχολείο εξυπηρετεί και τα παιδιά των γύρω Δήμων[…] ας δούμε τι έκαναν οι ΚΤΥΠ Α.Ε. σε άλλους Δήμους. Στο Περιστέρι, το 2016 παρέδωσαν το ΤΕΕ, ένα υπερσύγχρονο κτήριο, μεγαλύτερο από το ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής (εδώ τι να υποθέσουμε ότι είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης;), με μια προίκα, ένα εικοσιπενταετές συμβόλαιο τεχνικής διαχείρισης, που περιλαμβάνει φύλαξη, καθαριότητα, συντήρηση (επεμβατική και προληπτική) με φωτοβολταϊκά στη στέγη και συστήματα έξυπνης διαχείρισης. Σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, όπως το απαιτεί ο νόμος 4122/13. Και τα έξοδα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επομένως, ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής είναι υπόλογος, πρέπει να απολογηθεί γιατί φορτώνει τους δημότες με δαπάνες που δεν τους αναλογούν.

Ποιος πλήρωσε για τη λεηλασία του κτηρίου κατά την περίοδο της απραξίας, μετά την έκπτωτη εργολαβία, καθώς και για τις δαπάνες αποκατάστασης; Ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δεν είναι επομένως παράδειγμα προς μίμηση και πανηγυρισμούς το ΕΠΑΛ, γιατί έκανε 20 χρόνια μια Δημόσια Εταιρεία να το παραδώσει, επιβάρυνε δυσανάλογα τον φορολογούμενο και η ανεπάρκεια κάποιων διοικήσεων επέτρεψε να μην εφαρμοσθεί ο νόμος, όπως σε άλλες περιοχές, και να συντηρούμε πλέον ένα μεγάλο σύγχρονο μεν, αλλά ενεργοβόρο κτήριο. Φορτώνοντάς το κι αυτό στις πλάτες των δημοτών, όταν το ταμείο των σχολικών επιτροπών έχει στερέψει.

Και πράγματι αξίζει έπαινος στις σχολικές επιτροπές και ιδιαίτερα στην τότε πρόεδρο Αύρα Μπασακίδου, διότι αφύπνισαν τη διοίκηση του Δήμου και την διοίκηση της ΚΤΥΠ Α.Ε., ώστε να ληφθεί απόφαση χρηματοδότησης και έναρξης της εργολαβίας αποπεράτωσης και να τερματιστεί αυτή η χαώδης κατάσταση που επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο και υπονόμευε την προσπάθεια δημιουργίας σχολικής στέγης στην πόλη μας. Μεγάλες οι ευθύνες και για τις διοικήσεις της ΚΤΥΠ Α.Ε. Καλύπτουν κάποιοι με επιμέλεια σοβαρά ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας περιουσίας, με φιέστες και χειροκροτητές.

Τι έλεγαν όμως οι τότε διοικούντες την περίοδο της έκπτωτης εργολαβίας, όταν το ημιτελές κτήριο ήταν έρμαιο λεηλασίας του κάθε κλέφτη και παραβατικού; «Δεν είναι δικό μας έργο. Είναι του ΟΣΚ (μετέπειτα ΚΤΥΠ Α.Ε.)». Ήταν απλοί θεατές.

Τώρα που επιτέλους τελείωσε και λειτουργεί, οι νυν διοικούντες ισχυρίζονται ότι δεν το έκανε η ΚΤΥΠ Α.Ε., ως όφειλε, αλλά έγινε «…κατόπιν ενεργειών μας…». Αρνούνται επιμελώς να απαντήσουν στη δημόσια κριτική γιατί δεν έχουν να παρουσιάσουν ούτε ένα έργο που να μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα στον Δήμο μας.

Θλιβεροί Μαυρογιαλούροι στις μέρες μας που, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ξαναζητούν την ψήφο σας.

Η επόμενη μέρα στην Αγία Παρασκευή δεν μπορεί να μοιάζει με αυτές που βιώνουμε. Η πόλη μας χρειάζεται μία νέα αρχή, μία νέα επιλογή, με ανθρώπους που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική.

The post Γ. Οικονόμου: Η αλήθεια για το ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα) appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα