«Φίλοι του Δάσους Συγγρού»: Αλήθειες και ψέματα για το δάσος

Για «ανακρίβειες και βαρείς χαρακτηρισμούς για το ΙΓΕ σε δημοσιεύματα του Τύπου» κάνει λόγο ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», καταγράφοντας, όπως αναφέρει, «τις αλήθειες και τα ψέματα για το δάσος».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Παρακολουθώντας με έκπληξη στον Τύπο όλα τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία από τη μία μεριά περιέχουν πολλές ανακρίβειες και από την άλλη καταφεύγουν σε βαρείς χαρακτηρισμούς για το ΙΓΕ και το κύρος του προέδρου του, ο Σύλλογός μας “Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού” θεώρησαν ότι θα πρέπει να δοθεί μία υπεύθυνη

ενημέρωση στο κοινό γιατί οτιδήποτε άλλο, μόνο κακό κάνει και δεν εξυπηρετεί την αλήθεια και το καλό του δάσους μας, που όλοι νοιαζόμαστε, φροντίζουμε και προσέχουμε “ως κόρην οφθαλμού”.

Από δική μας έρευνα λοιπόν, σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης του ΙΓΕ.:

Πρώτον, όσον αφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα στον τύπο ότι είναι δεκαμελές, αυτό που αναγράφεται στο ΦΕΚ ίδρυσης του ΙΓΕ ορίζει ότι ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επταμελές, ενώ ορίζονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και πέντε μέλη με τα αναπληρωματικά μέλη αυτών).

Ως εκ τούτου η λήψη των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΙΓΕ μπορεί να πραγματοποιείται νόμιμα όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα ( 4 μέλη στα 7)  (παρ. 3, άρθρο 310 του Ν. 4512/2018).

Κενές θέσεις δεν υπάρχουν δεδομένου ότι η παραίτηση των μελών γίνεται δεκτή εφόσον προηγηθεί αποδοχή της από τον Υπουργό, μέσω της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ (κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα).

Βάσει του πρωτοκόλλου εισερχομένων/εξερχομένων εγγράφων του Ινστιτούτου, η εικόνα σχετικά με τις παραιτήσεις των μελών είναι η κάτωθι:

Το Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. ορίσθηκε με την αριθμ. 1955/213941/29-8-2019 (Υ.Ο.Δ.Δ. 673) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 667/81267/12-3-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 177), 1032/145060/3-6-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 418) και 1546/238739/31-8-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 706) αποφάσεις.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Α. Κόκκαλης είχε υποβάλλει την παραίτησή του λίγο πριν την λήξη της θητείας του για προσωπικούς λόγους (Αρ. Πρωτ. 368/08-07-2021 παραίτησή του).

Ενώ, κάποια άλλα μέλη είχαν ήδη παραιτηθεί πριν από την αλλαγή του υπουργού ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη από τον Σ. Λιβανό, πολύ δηλαδή, πριν την τοποθέτηση του Δ. Κυριακόπουλου (ο κ. Μεταξάς υπέβαλε παραίτηση στο γραφείο του κ. Βορίδη ΥΠΑΑΤ).

Τέλος, η Γεωργία Ρεμπούτσικα υπέβαλε την παραίτησή της (11/1/2022) για επαγγελματικούς λόγους.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΙΓΕ (τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας) σχετικά με την αγωγή του ΙΓΕ.που αναφέρεται στα δημοσιεύματα προκύπτουν τα εξής:

Η αγωγή αυτή αφορά στη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής (τα δασικά ΚΑΕΚ του Κτήματος Συγγρού έχουν εγγραφεί στο Ε. Κτηματολόγιο ως Ελληνικό Δημόσιο και όχι ΙΓΕ ύστερα από ενστάσεις του Δασαρχείου) , και είχε ασκηθεί πριν τον διορισμό του Δ. Κυριακόπουλου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα όσα όρισε η με αριθμ. 61/2021 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Επιπροσθέτως, προκύπτει ότι έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση του κληροδοτήματος, κατόπιν νομικών εισηγήσεων.

Επίσης, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΙΓΕ προκύπτει ότι το μέλος του Δ.Σ. Στ. Τσιπουράκης, διορίστηκε ως μέλος με την αριθμ.1958/213941/29-8-2019, (Υ.Ο.Ο.Δ. 673) αρκετά πριν τον διορισμό του σημερινού προέδρου του Δ.Σ.

Έκτοτε είναι παρών και συμμετέχει στις συνεδριάσεις και στη λήψη αποφάσεων, για όλους τους νομικούς χειρισμούς για τους οποίους απαιτείται λήψη απόφασης Δ.Σ., χωρίς να έχει εκφράσει ουδέποτε οποιαδήποτε διαφωνία.

Η εν λόγω αγωγή ασκήθηκε από τους προηγούμενους προέδρους του ΙΓΕ (10/2019) και ο σημερινός πρόεδρος ως Νόμιμος Εκπρόσωπος του ΙΓΕ τη συνεχίζει μέσα στα πλαίσια του Νόμου και της Νομολογίας, του διατακτικού της απόφασης που εξεδόθη, και όπως αποδεικνύεται με την τήρηση κάθε επιμέλειας και με τις ενδεδειγμένες νόμιμες διαδικασίες.

Τέλος, από το ΦΕΚ ίδρυσης προκύπτει ότι δεν υπάρχει καταστατική υποχρέωση εκπροσώπησης του Δήμου Αμαρουσίου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

Συνεπώς, ο κ. Στ. Τσιπουράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε ως μέλος του Δ.Σ. του ΙΓΕ με την (παρ. ζ αρ.1958/213941/29-8-2019, (Υ.Ο.Ο.Δ. 673) δεν εκπροσωπεί τον Δήμο Αμαρουσίου στο Δ.Σ. του ΙΓΕ».

The post «Φίλοι του Δάσους Συγγρού»: Αλήθειες και ψέματα για το δάσος appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα