Δύο γυναίκες-δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα εν μέσω αντιπολιτευτικών πυρών

[email protected]

Μετά το φιάσκο με την πρόσφατη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, επόμενο ήταν στις πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μετά τον χιονιά να ζητηθεί από τις διοικήσεις των Δήμων που επλήγησαν ιδιαίτερα από το φαινόμενο να δώσουν απολογισμό…

Από τους έντονα πληγέντες δήμους ήταν κι αυτός της Πεντέλης, όπου η αντιπολίτευση -η οποία και διαθέτει την πλειοψηφία στο Σώμα- επέβαλε μία τέτοιου είδους συζήτηση, την οποία παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Και τι συζήτηση! Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και

ολοκληρώθηκε, με την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων που την είχαν ζητήσει, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Στο ενδιάμεσο είχαν «σφυροκοπήσει» τη διοίκηση της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, κατηγορώντας την για «πλήρη ανικανότητα στη διαχείριση της κακοκαιρίας».

***

Μόνο που η δήμαρχος δεν ήταν εκεί για να τους ακούσει. Ένα ιατρικό ραντεβού που δεν μπορούσε να αναβληθεί -όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη σύντομη διαδικτυακή παρέμβαση που έκανε- τελικώς δεν της επέτρεψε να παραστεί στην αίθουσα συνεδριάσεων. Γεγονός που «έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά» που είχε ανάψει η αντιπολίτευση.

Ποιος ανέλαβε να σβήσει τη φωτιά; Μα η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νατάσσα Κοσμοπούλου, η οποία πήρε πάνω της το… παιχνίδι. Δέχθηκε ψύχραιμα τα ομαδικά… πυρά από τα αντιπολιτευτικά έδρανα, εξέθεσε αναλυτικά τις δικές της θέσεις, ξεπέρασε με μαεστρία τις επαναλαμβανόμενες προτροπές της αντιπολίτευσης να υποβάλει την παραίτησή της και, τελικώς, σε πολιτικό επίπεδο μάλλον κερδισμένη βγήκε. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αυτή ήταν ο Δήμος…

***

Α, ξεχάσαμε να αναφέρουμε: στην ίδια συνεδρίαση, πλην του απολογισμού, υπήρχε και ένα δεύτερο προς συζήτηση θέμα, αυτό του προγραμματισμού δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ξεχάσαμε, γιατί δεν ακούσαμε ούτε λέξη γι’ αυτό… Εξάλλου, τι προγραμματισμό να κάνει ένας Δήμος όταν στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απασχολούνται τρία άτομα· ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο προϊστάμενος και ένας τηλεφωνητής!

***

Στα… κάγκελα είναι σύλλογοι, φορείς και κάτοικοι στη Νέα Ιωνία με τη «διερευνητική» προσπάθεια της διοίκησης της δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου να μεταφέρει τον χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου στην περιοχή «Ανθρακωρυχεία» στην Αλσούπολη, πολύ κοντά σε σχολικές μονάδες.

Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν και πορεία στο δημαρχείο την Τετάρτη 9/2 το απόγευμα, αλλά αντί για τη δήμαρχο… συναντήθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις. Πάντως την κ. Θωμαΐδου δεν την είδαν, προκειμένου να τις εκφράσουν την κατηγορηματική διαφωνία τους με τη διαφαινόμενη επιλογή της.

***

Βέβαια, το μέγα πρόβλημα με τη στέγαση των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά και τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων κάθε είδους, δεν αφορά μόνο τη Νέα Ιωνία.

Θυμίζουμε την πρόσφατη διαδημοτική διαμάχη μεταξύ Αμαρουσίου και Μεταμόρφωσης, όταν το πρώτο επιχείρησε να πάει τα απορρίμματά του (σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης Στράτο Σαραούδα) ή τα κλαδέματά του (σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου) σε χώρο της δεύτερης.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι στη Μεταμόρφωση λειτουργεί σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων εδώ και 2,5 χρόνια το Ηράκλειο Αττικής, γεγονός που προκαλεί τριβές εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου στην… επικράτεια του κ. Σαραούδα.

Σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (προσωρινό) προσπαθεί να δημιουργήσει και ο Δήμος Πεντέλης, στον χώρο του κοιμητηρίου Μελισσίων, έχοντας ξεσηκώσει τις δημοτικές παρατάξεις και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους.

Λίγο παραδίπλα, στα Βριλήσσια, αναζητούν ακόμη έναν χώρο για να σταθμεύσουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου, ενώ σε αντίστοιχη άγονη φάση βρίσκεται και η Αγία Παρασκευή, προκειμένου να μεταφέρει το αμαξοστάσιό της από τον ακατάλληλο χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα…

Ατέλειωτος μοιάζει ο κατάλογος και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός ενός προβλήματος το οποίο μάλλον θα πρέπει κάποτε να λυθεί κεντρικά, μιας και σε τοπικό επίπεδο μόνο γκρίνιες και διαδημοτικές εμπλοκές προκαλεί.

***

Ας ξαναγυρίσουμε λίγο στη Νέα Ιωνία. Εκεί η δήμαρχος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το θέμα των απορριμματοφόρων του Δήμου, αλλά και τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευσή της.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημιουργία Αλληλεγγύη, ανέβασε… επίπεδο στην αντιπολιτευτική κριτική, κάνοντας η ίδια τον απολογισμό της διοίκησης των 2,5 χρόνων, με τον δικό της τρόπο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Μανούρης, το απόγευμα της Τετάρτης 9/2, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδωσε την εικόνα ενός Δήμου που κινείται στον «αυτόματο πιλότο».

Και ο κ. Μανούρης δεν στάθηκε μόνο στο «ανύπαρκτο», όπως το χαρακτήρισε, έργο της δημοτικής αρχής, αλλά έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση στο ύφος και ήθος της πολιτικής», με αποκλειστική ευθύνη, όπως είπε, της δημάρχου Δ. Θωμαΐδου.

Πάντως, εάν όντως ισχύουν όλα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη, και στην έκταση που τα ανέφερε, μάλλον δεν χρειάζεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις κάλπες του 2023…

The post Δύο γυναίκες-δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα εν μέσω αντιπολιτευτικών πυρών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα