Δήμος Μεταμόρφωσης: Αυτό που θεωρούμε σωστό να το κάνουμε πράξη για το περιβάλλον και την οικονομία

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο

που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Κωνσταντίνος Κολοβός, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Δήμου Μεταμόρφωσης

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Μεταμόρφωσης για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Η διαχείριση απορριμμάτων έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αφορά στο περιβάλλον και στην οικονομία του τόπου μας.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως:

Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους δημότες.Προμήθεια καφέ κάδων.Ανακύκλωση ογκωδών.Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.Ανακύκλωση μπαταριών.

Επίσης, προχωράμε στην ανακύκλωση υλικών εκταφής του νεκροταφείου και στην ανακύκλωση αμιάντου. Όσον αφορά τα κλαδέματα, πετύχαμε από τα 80.340 κιλά που αποθέσαμε στην ΕΜΑΚ το έτος 2016 να φτάσουμε το έτος 2017 σε 208.310 κιλά και στο πρώτο οκτάμηνο του έτους 2018 στα 279.100 κιλά. Επίσης, τον Αύγουστο του έτους 2017 ξεκινήσαμε την ανακύκλωση ογκωδών και πετύχαμε από τον Αύγουστο έως και το τέλος του έτους 2017 να ανακυκλώσουμε 256.270 κιλά και το έτος 2018 ανακυκλώσαμε 677.860 κιλά.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά διότι ο Δήμος δεν επιτρέπετε να διαχειριστεί τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μια πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Το μήνυμα που θα θέλαμε να απευθύνουμε προς τους δημότες μας είναι η προσπάθεια να ανακυκλώνουν περισσότερο, να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα απορρίμματά τους και να μην εναποθέτουν στους κάδους ανακύκλωσης μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε περισσότερο αυτό που θεωρούμε σωστό να το κάνουμε πράξη για το περιβάλλον και την οικονομία, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Η Έλινορ Όστρομ, η πρώτη γυναίκα που έλαβε το Νόμπελ Οικονομίας, είχε πει χαρακτηριστικά: «Να συμπεριφερόμαστε στη φύση και στους κοινούς μας πόρους ως συνετοί οικογενειάρχες, γιατί κανείς μας, κανένα έθνος, καμιά κοινωνία, ούτε όλες μαζί οι κοινωνίες του κόσμου ετούτου, δεν είμαστε ιδιοκτήτες της Γης. Είμαστε προσωρινοί διαχειριστές και πρέπει να τους αποδώσουμε στις επόμενες γενιές σε καλύτερη κατάσταση από ότι τους παραλάβαμε».

The post Δήμος Μεταμόρφωσης: Αυτό που θεωρούμε σωστό να το κάνουμε πράξη για το περιβάλλον και την οικονομία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα