Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής προς κατοίκους Τσακού: Κι εσείς τι κάνετε για την πυρασφάλεια;

Να προφυλάξουν μόνοι τους τον Λόφο Τσακό από τον κίνδυνο πυρκαγιάς ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς από τους κατοίκους της περιοχής, στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 15 Ιουνίου, μετά από αίτημα του τοπικού συλλόγου. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να τα ζητάτε όλα από τον Δήμο», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτά είναι οι σύλλογοι και όχι για εφέ»…

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του γραμματέα του Συλλόγου Κατοίκων

Τσακού Δημήτρη Αυγερόπουλου, ο οποίος «κτύπησε καμπανάκι» για τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή, λόγω της παντελούς έλλειψης πυροπροστασίας – πυρασφάλειας του χώρου, τόσο από πλευράς κράτους όσο και λόγω παραλείψεων του Δήμου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγερόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στην καθυστερημένη επέμβαση του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) -και μάλιστα κατόπιν πιέσεως του Συλλόγου- για τον καθαρισμό της περιοχής.Στη μη επέμβαση του Δασαρχείου για την απομάκρυνση άρρωστων και ξεραμένων πεύκων.Στο μη καθαρισμό του χώρου που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Γεωργίας.Στο γεγονός ότι τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου βρίσκονται «παρρκαρισμένα» στο Αμερικανικό Κολλέγιο, λόγω έλλειψης οδηγών.Στην ανυπαρξία φύλαξης της περιοχής, εξαιτίας της καθυστέρησης των απαιτούμενων προσλήψεων.Στη μη γνωστοποίηση στους κατοίκους του σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και στη μη εκπαίδευσή τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πρώτο χρόνο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, έως ότου επέμβει η Πυροσβεστική.Στην αναγκαιότητα ειδοποίησης των κατοίκων που σταθμεύουν τα οχήματά τους στην οδό Λάδωνος, προκειμένου να τα απομακρύνουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, ώστε να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα.Στην αποκατάσταση των ζημιών στη δεξαμενή που υπάρχει στην περιοχή, η οποία είχε πρόσφατα καταστραφεί, και στην πλήρωσή της με νερό.

Στην απάντησή του στα καταγγελλόμενα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, αλλά και τις χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες για τους καθαρισμούς που απαιτούνται. Για το θέμα των οδηγών είπε ότι πρόκειται για «πανευρωπαϊκό πρόβλημα», καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ενώ στο θέμα της φύλαξης της περιοχής του Τσακού δεσμεύθηκε ότι από την Πέμπτη το πρωί θα υπάρχουν φύλακες στον χώρο.

Το μόνο πρόβλημα που ουσιαστικά παραδέχθηκε ήταν το θέμα της δεξαμενής, για το οποίο τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Από εκεί και πέρα, ουσιαστικά ζήτησε από τον Σύλλογο να ενημερώσει τους κατοίκους για τον τρόπο που πρέπει απομακρύνουν τα οχήματά τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και για το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν εθελοντές για να εποπτεύουν τον χώρο.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, η κυρίως κριτική εστιάστηκε στην έλλειψη προγραμματισμού από πλευράς διοίκησης, τόσο στο θέμα των προσλήψεων όσο και στον καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Βέβαια, η συζήτηση δεν οδήγησε σε καμία ουσιαστική απόφαση, επιβεβαιώνοντας ότι -για ακόμη μία χρονιά- θα ευχηθούμε να μη συμβεί «η στραβή στη βάρδια»…

The post Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής προς κατοίκους Τσακού: Κι εσείς τι κάνετε για την πυρασφάλεια; appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα