Δεκάδες συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες ενάντια στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

«Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)», όπως αναφέρει το Δυτικό Μέτωπο, συντονιστής φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, το Δυτικό Μέτωπο σημειώνει τα εξής:

Ό,τι θετικό περιείχε το προηγούμενο σχέδιο ως αποτέλεσμα των αγώνων των πολιτών, που δεν είχε προλάβει να υποσκάψει και να ακυρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το «σάρωσε» o ιδεολογικός ρεβανσισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., με συνοπτικές διαδικασίες. Βασικά χαρακτηριστικά του η απουσία μέτρων πρόληψης, ο περιορισμός και

η μετάθεση των στόχων της ανακύκλωσης-ανάκτησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Aυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση, η βίαιη και ταχεία ιδιωτικοποίηση όλων των τμημάτων του τομέα της Διαχείρισης των Αποβλήτων, από την αποκομιδή των απορριμμάτων έως την τελική τους διάθεση, η στήριξη των αδιαφανών και αναποτελεσματικών ιδιωτικών συστημάτων «εναλλακτικής διαχείρισης», ως μονόδρομου στον τομέα της Ανακύκλωσης.

Η επίτευξη των «κουτσουρεμένων» στόχων του ΕΣΔΑ επιδιώκεται, κυρίως, μέσω της διατήρησης υψηλού ποσοστού σύμμεικτων αποβλήτων και ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των τσιμεντοβιομηχανιών), που θα χρησιμοποιούν υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή/και δευτερογενή καύσιμα.

Ειδικότερα, προβλέπεται να λειτουργήσουν 3-4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  και η κατασκευή αντίστοιχων μονάδων, εντός των 43-46 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων που προβλέπονται σε όλη τη χώρα, εάν αυτό προκριθεί από τα οικεία περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) ή/και τους οικείους φορείς διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται να παρουσιαστεί η καύση των αποβλήτων ως περιβαλλοντικό εργαλείο, ενώ -για πρώτη φορά- ενσωματώνεται τόσο καθαρά στην αλυσίδα της διαχείρισης των αποβλήτων και, παράλληλα, αποκτά περίοπτη θέση και στο νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του Δυτικού ΜετώπουΗ λίστα όσων υπογράφουν την ανακοίνωση

The post Δεκάδες συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες ενάντια στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεκάδες, Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων,dekades, ethniko schedio diacheirisis apovliton