Χωρίς άδεια, με προβλήματα στατικότητας και επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς το αμαξοστάσιο του Δήμου Κηφισιάς

Σοβαρά προβλήματα σχετικά με το αμαξοστάσιο του Δήμου Κηφισιάς καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα, μετά από επίσκεψη κλιμακίου της στον χώρο.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης Κοινωνία Παρούσα, με επικεφαλής τις δημοτικές συμβούλους Αγγελική Παπάζογλου και Μαρία Σεβδαλή, επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς, όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Μαρκοζανέ και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, αλλά και τον διευθυντή, Κωνσταντίνο Σούτσο.

Αντικείμενο της συζήτησης

ήταν το ζήτημα της καθαριότητας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κηφισιάς, αλλά και ο λόγος προκήρυξης της απεργίας των εργαζομένων που αφορά στο άρθρο 179, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου σε άλλον χώρο, που να μπορεί να στεγάσει από κοινού όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο παρών χώρος δεν είναι αδειοδοτημένος και μάλιστα αντιμετωπίζει άμεσα και χρονίζοντα προβλήματα στατικότητας από καθίζηση των πρανών του εδάφους.

Η αντιπροσωπεία της παράταξης διαπίστωσε τη στενότητα του χώρου στον οποίο στοιβάζονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου που, σε περίπτωση πυρκαγιάς, εγκυμονεί κινδύνους εγκλωβισμού των εργαζομένων. Ο στόλος που διαθέτει ο Δήμος είναι «γερασμένος» και παλιάς τεχνολογίας.

Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι πραγματικά εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι 378 και καλύπτουν 3 δημοτικές ενότητες και τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, οδοκαθαρισμού και πολιτικής προστασίας. Ογκώδη απορρίμματα, απορρίμματα από ανακύκλωση και ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), ενώ στον δρόμο κυκλοφορούν 70 απορριμματοφόρα.

Σημεία της συζήτησης αποτέλεσαν επίσης η έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, ορισμένοι εκ των οποίων -κατ’ αυθαίρετο τρόπο- και χωρίς πρότερη συνεννόηση εναποθέτουν κηπαία, καθώς και ογκώδη απορρίμματα, αλλά και θέματα που ανακύπτουν με τη χωματερή και την υποτύπωδη έως ανύπαρκτη πλέον διαδικασία οικιακής κομποστοποίησης.

«Όσον αφορά στον Δήμο μας, φαίνεται ότι έχει από καιρό χαθεί η συνεννόηση δημοτικής αρχής-εργαζομένων-πολιτών για το δέον γενέσθαι για την πόλη μας» σημειώνει η δημοτική παράταξη, προσθέτοντας ότι κυρίως αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση επανασχεδιασμού της υπηρεσίας Καθαριότητας, με την έκδοση νέας εφαρμόσιμης κανονιστικής απόφασης, που θα ρυθμίζει το θέμα, ώστε η υπηρεσία Καθαριότητας να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ελέγχους και πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις.

Από την άλλη, όπως τονίζει η παράταξη, η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να οργανώσουν μία μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, από τις δυνατότητες που διαθέτει ο προϋπολογισμός του Δήμου, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την αναβάθμιση του στόλου και την εξεύρεση άμεσα χώρου μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου.

Τέλος, ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει μεθόδους ανακύκλωσης, διαμορφώνοντας σχετικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα, υπερασπιζόμενη τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση του από την κεντρική διοίκηση, αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης αυτού με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και εργασιακά δικαιώματα, ζητά την απόσυρση του άρθρου 179.

»Με το εν λόγω άρθρο ανοίγει ο δρόμος χωρίς κανένα περιορισμό για τη σταδιακή και μετέπειτα πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης των χώρων πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

»Ως Κοινωνία Παρούσα καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, στην προσεχή συνεδρίασή του, να δεσμευθεί ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο δεν θα το ενεργοποιήσει».

The post Χωρίς άδεια, με προβλήματα στατικότητας και επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς το αμαξοστάσιο του Δήμου Κηφισιάς appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα