Χαλάνδρι: «Καυτή πατάτα» ή «μπαλάκι του τένις» η ένταξη του Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο;

Αρχές Μαρτίου, λίγο μετά τη θετική εξέλιξη στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) σχετικώς με την πολεοδομική μελέτη ένταξης της περιοχής του Χαλανδρίου Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο, γράφαμε στη στήλη «Ενυπόγραφα»:

«Βέβαια, υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί, αφού θα πρέπει η μελέτη να λάβει την αντίστοιχη έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και, ακολούθως, να πάρει το “ok” για τη νομιμότητά της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να καταλήξουμε στο πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα.

Τώρα, θα πείτε, 51 χρόνια περίμεναν οι άνθρωποι να δουν το «πράσινο φως», λίγο ακόμη θα αντέξουν. Ελπίζουμε όντως να είναι “λίγο” και, κυρίως, να μην επιβεβαιωθούν κάποιες κακές γλώσσες που λένε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να… σκοντάψει το θέμα».

Μάλλον οι… κακές γλώσσες ήταν καλώς ενημερωμένες, αφού φαίνεται ότι το θέμα κάπου… σκοντάφτει. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της «Η Εφημερίδα των Συνταντών» υποστηρίζει ότι «πληροφορίες θέλουν το υπ. Περιβάλλοντος να έχει δεχτεί παρεμβάσεις από το ιδιωτικό σχολείο “American Community Schools of Athens” (ACS) με αίτημα την εξαίρεσή του από την ένταξη στο σχέδιο πόλης».

Αν συμβεί το παραπάνω, όλο το κόστος «θα μετακυλιστεί στους μικροϊδιοκτήτες αυξημένο κατά 40%!», σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Χαλανδρίου, που επικαλείται η εφημερίδα, δηλαδή οι κάτοικοι θα κληθούν να σηκώσουν όλο το βάρος της εισφοράς σε γη και χρήμα…

Το γεγονός σχολίασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος σημειώνοντας: 

«Η πολεοδομική μελέτη είναι στα χέρια του υπουργείου από τις 12 Απριλίου 2022 προς έγκριση. Ο χορός όμως μεγάλων και μικρών συμφερόντων, που δρουν παρασκηνιακά για να αποτρέψουν την ένταξη στο σχέδιο, συνεχίζεται. Αφού καθυστέρησαν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από το 2018, την προώθηση του θέματος στο ΣΥΠΟΘΑ, με αστείες και προσχηματικές δικαιολογίες, τώρα παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Βαριά η ευθύνη όσων στην κυβέρνηση πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Ή θα εναρμονιστούν με τη νομιμότητα, το αίσθημα δικαίου και τα συμφέροντα της πόλης και των ανθρώπων ή θα δουλέψουν για πολλοστή φορά για την εξυπηρέτηση παράλογων απαιτήσεων. Αναμένουμε και ελπίζουμε…».

Στον Δήμο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και συγκεκριμένα εάν η πολεδομική μελέτη επιστραφεί στο ΣΥΠΟΘΑ και πώς θα λειτουργήσει το τελευταίο. Δηλαδή, εάν θα ακυρώσει τη δεσμευτική απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο ή θα επαναπροωθήσει τη μελέτη στον Δήμο με κάποιες νέες… ελλείψεις, που πρέπει να συμπληρωθούν.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια έχει το πώς θα αντιδράσει η δημοτική αρχή στο Χαλάνδρι στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι η πολύχρονη ταλαιπωρία των πολιτών στο Πεύκο Πολίτη θα έχει συνέχεια. Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Ε», είχε πει τον Φεβρουάριο του 2022 (λίγο πριν την επίμαχη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ), όταν του τέθηκε το ερώτημα «Ως δημοτική αρχή σκοπεύετε να ασκήσετε κάποια παραπάνω πίεση προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος;»: «Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης και πειθούς. Από εδώ και πέρα το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι μηνυτήρια αναφορά σε κάθε υπεύθυνο».

Τότε, βέβαια, αναφερόταν στις… καθυστερήσεις που παίζονταν στην Περιφέρεια Αττικής. Τώρα το θέμα πέρασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, οι προθέσεις της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί και, σε κάθε περίπτωση, δεν δείχνει διατεθειμένη να… καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα, που έχει πάρει τόσο καιρό, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που κρατά εγκλωβισμένους περίπου 1.180 μικροϊδιοκτήτες, για περισσότερα από 50 χρόνια.

The post Χαλάνδρι: «Καυτή πατάτα» ή «μπαλάκι του τένις» η ένταξη του Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο; appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλάνδρι, Καυτή, Πεύκο Πολίτη, Σχέδιο,chalandri, kafti, pefko politi, schedio