Ας χαλαρώσουμε τη διάθεσή μας, όχι τα μέτρα αυτοπροστασίας μας

[email protected]

Λίγες ώρες πριν τη χαλάρωση του«σκληρού» απαγορευτικού κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και ο καιρός αρχίζεινα «χαμογελά». Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο μπροστάμας. Ένα διήμερο στη διάρκεια του οποίου θα μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας καινα μετακινούμαστε σχεδόν ελεύθερα από Δήμο σε Δήμο.

Ανακούφιση; Κάθε άλλο. Λυπούμαστε που θα χαλάσουμε τη διάθεση κάποιων, αλλά ίσως τώρα θα πρέπει να φανούμε πιο προσεκτικοί από ποτέ. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σαφέστατα

και έχει ελάχιστη επιστημονική βάση εκκίνησης, εκτός και αν θέλουμε πραγματικά να πειστούμε ότι με ημερήσια κρούσματα σταθερά πάνω από τις 3.000, με ανθρώπους να διασωληνώνονται εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης κλινών, είναι ιδανική συγκυρία για να ξεχυθούμε σε δρόμους και σε παραλίες!

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ατομική ευθύνη, η ευσυνειδησία της καθεμίας και του καθενός μας, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα.

Η απόφαση ελήφθη κυρίως για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς. Ο κόσμος έφθασε στα όρια των ψυχολογικών αντοχών του, ενώ η επιχειρηματικότητα «πνέει τα λοίσθια». Έχει η απόφαση υψηλό ρίσκο; Αναμφίβολα, ναι. Είναι λάθος; Δύσκολο να απαντηθεί. Εξάλλου, με όλα όσα έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες έχουν κάπου συγχυσθεί οι έννοιες σωστού και λάθους.

Η στήλη θα αρκεστεί στην εκδοχήότι ίσως αυτή η απόφαση να είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Ωστόσο, τώραχρειάζεται η μέγιστη προσοχή. «Εξυπνάδες» του τύπου έχω δύο κινητά ή παραπάνωκάρτες και θα στέλνω πολλαπλά μηνύματα, για να παρατείνω την παραμονή μου έξω,θα αποδειχθούν ολέθριες. Άκρως επικίνδυνο θα είναι επίσης να ξεχυθούμε σεανοιχτούς χώρους, παρουσία μεγάλου πλήθους, χωρίς τουλάχιστον διπλή μάσκα. Εάντο πράξουμε, δεν ξεγελάμε κανένα σύστημα και καμία αρχή. Απλώς «πυροβολούμε ταπόδια μας».

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ατομική ευθύνη, η ευσυνειδησία της καθεμίας και του καθενός μας, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα. Εάν η συμπεριφορά μας οδηγήσει σε ένα νέο απαγορευτικό, οι συνέπειες (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές) θα είναι απρόβλεπτες. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από μια τέτοια εφιαλτική προοπτική είναι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία.

Να βγούμε έξω, γιατί τοέχουμε ανάγκη. Αλλά να βγούμε τηρώντας ευλαβικώς όλα τα απαιτούμενα μέτραπροφύλαξης. Να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, ναπροστατεύσουμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους γύρω μας. Να το κάνουμε γιανα μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τον εφιάλτη που ζούμε όλον αυτόν τονκαιρό.

Ας χαλαρώσουμε τη διάθεσήμας, όχι τα μέτρα αυτοπροστασίας μας.

The post Ας χαλαρώσουμε τη διάθεσή μας, όχι τα μέτρα αυτοπροστασίας μας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα