Από μια υπουργική υπογραφή… κρέμεται το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου στην Αγία Παρασκευή

Από μια υπουργική υπογραφή… κρέμεται το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου στην Αγία Παρασκευή, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ,  όπως τουλάχιστον πληροφορηθήκαμε από τον δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Ζορμπά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Μια συζήτηση την οποία προκάλεσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκη των Πολιτών Γιάννης Σταθόπουλος και Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή Γιάννης Μυλωνάκης, προσπαθώντας να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην… πολύπαθη εργολαβία.

Ο κ. Ζορμπάς, αν και

οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν του έκαναν ευθεία επίθεση, ούτε του απέδωσαν συγκεκριμένες ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου, εμφανίστηκε αρκετά «αμυντικός». Επίσης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει, αφού για να λυθεί η σύμβαση με τον εργολάβο θα πρέπει να υπογράψει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης. Μάλιστα, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο υφυπουργός δεν θα «διαπράξει το ατόπημα» να προχωρήσει στην υπογραφή λύσης της σύμβασης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι «ο εργολάβος θέλει να φύγει τρέχοντας…».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζορμπάς προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που υπάρξει δυσμενής εξέλιξη από πλευράς υπουργείου, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξευρεθεί κάποια λύση…

Πάντως, ήταν εμφανώς ενοχλημένος με την ανακίνηση του ζητήματος, προειδοποιώντας (σ.σ.: μάλλον, «κοιτώντας» προς τον τέως δήμαρχο Γ. Σταθόπουλο) ότι «εάν κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση με το θέμα, τότε θα αναζητήσει και ο ίδιος ευθύνες…».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι στο θέμα του νέου δημαρχείου «είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά», κάνοντας ταυτοχρόνως έκκληση προς τον δήμαρχο να συνεργαστεί με τις δημοτικές παρατάξεις και να πιέσουν όλοι προς την πλευρά του εργολάβου, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το έργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Γ. Μυλωνάκης, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «υπάρχουν συγκεκριμένες αστοχίες και παραλείψεις» από πλευράς εκείνων που χειρίστηκαν την όλη υπόθεση. Επίσης, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «κρατά στο σκοτάδι» τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης του νέου δημαρχείου, ακολουθώντας «τη γνωστή μοναχική πορεία του», ρίχνοντας την ίδια στιγμή το «μπαλάκι» των ευθυνών στους άλλους.

Ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή επανέλαβε, τέλος, το αίτημά του να κληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και αναζήτηση πιθανών λύσεων (σ.σ. η Περιφέρεια Αττικής είναι ο φορέας που «τρέχει» το έργο).

Βέβαια, το ερώτημα είναι τι άλλο μπορεί να προσθέσει η Περιφέρεια Αττικής από την πλευρά της, όταν ήδη από τις 15/12/2022 έχει αποφασίσει «τη διάλυση της από 21-12-2020 σύμβασης του έργου: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, αναδόχου ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε, βάσει του άρθρου 161 του Ν. 4412/2016» (ΑΔΑ 94ΑΝ7Λ7-ΦΨ6).

Όσο για το μέλλον του έργου, αυτό μάλλον διαγράφεται δυσοίωνο, τουλάχιστον με βάση τα όσα παραδέχθηκαν τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Σάρκουλας. Όπως ειπώθηκε η έκπτωση που είχε δοθεί εξ αρχής ήταν αρκετά μεγάλη, οπότε στην περίπτωση διάλυσης της εργολαβίας -και με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν μεσολαβήσει στις τιμές των οικοδομικών υλικών- ουδείς από τους υπόλοιπους υποψηφίους αναδόχους δεν θα δεχθεί να συνεχίσει το έργο. Οπότε, το μόνο που απομένει είναι η επαναπροκήρυξή του, χωρίς κανένας να μπορεί να διασφαλίσει το πότε θα συμβεί αυτό, αλλά και το εάν θα υφίσταται ακόμη η σχετική χρηματοδότηση…

The post Από μια υπουργική υπογραφή… κρέμεται το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου στην Αγία Παρασκευή appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα