Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τι θα γίνει με τις πτήσεις
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα αύριο, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα συμπλήρωσης δύο ετών από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Όπως αναφέρει το enikos.gr, εργαζόμενοι και μέλη σωματείων και ενώσεων δίνουν το μεγάλο «ραντεβού» στις αυριανές διαδηλώσεις σε Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη
Στην απεργία θα λάβουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα εκτελούνται δρομολόγια μόνο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των διαδηλωτών.
Σιδηρόδρομος – ΠροαστιακόςΑναστέλλονται τα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.
Μετρό – Ηλεκτρικός – ΤραμΑπό τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα Μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ).
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα σταθερής τροχιάς αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αλλά, ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του Συλλόγου «Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/02/2023», θα «διακόψουν» την απεργία για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ καλούν την εταιρεία να μεριμνήσει για τη μέγιστη εξυπηρέτηση του πλήθους και την ομαλή του μετάβαση, μέσω των συρμών και των υπηρεσιών ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, δρομολογώντας, δηλαδή, όσους περισσότερους συρμούς είναι εφικτό.
Λεωφορεία – ΤρόλεϊΑκινητοποιημένα θα είναι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στις γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
ΤαξίΧειρόφρενο θα τραβήξουν τα ταξί της Αθήνας. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει απευθύνει κάλεσμα στους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην εθελοντική κοινωνική δράση, δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με ταξί, που θέλουν να βρεθούν στο Σύνταγμα, από προκαθορισμένα σημεία τους διαδηλωτές προς την πλατεία Συντάγματος. Η επιβίβαση θα γίνεται από Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Βικτωρίας και Μέγαρο Μουσικής.
Από πλευράς της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.
Ακυρώσεις πτήσεωνΛόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην 24ωρη απεργία, από 00:01 την Παρασκευή έως 24:00, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.Νοσοκομειακές πτήσεις.Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.Υπενθυμίζεται πως οι αεροπορικές εταιρείες, AEGEAN, Olympic Air και Sky express έχουν ήδη ενημερώσει το επιβατικό κοινό για τις ακυρώσεις και τροποποιήσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)
Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)
Οι επιβάτες της Sky express μπορούν να επισκεφθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας www.skyexpress.com
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Παρασκευή, 28/2, δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, ώστε:
Να λειτουργήσει, επιτέλους, το κράτος δικαίουΝα μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη ή συμψηφισμόςΝα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όσο ψηλά κι αν βρίσκονταιΝα θωρακιστούν οι μεταφορές, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συνδράμουμε στις προσπάθειές τους. Για απονομή δικαιοσύνης. Για να μπορεί κάθε πολίτης να φθάνει με ασφάλεια στον προορισμό του. Για να λειτουργούν οι θεσμοί, για να είναι οχυρωμένα τα δημόσια αγαθά. Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις της θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που ο Σύλλογος θα ανακοινώσει εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να διαδηλώσουν για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων.
Τέλος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, καλούνται οι συνάδελφοί μας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εργασθούν (ακόμα και ως απεργοί), προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών στους χώρους των κινητοποιήσεων».
Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕΑπό την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, στις αιτίες και τους αυτουργούς και να αποδοθεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».
Απεργία για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει και το ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του:
«Εκατοντάδες συνδικάτα και μαζικοί φορείς, νέα “λαϊκά ποτάμια” θα κατακλύσουν τους δρόμους του απεργιακού αγώνα. Συνεχίζουμε καλώντας όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να οργανώσουν την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Να κατακλυστούν όλες οι πόλεις της χώρας από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 11πμ, στη συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων της Αττικής, Ομοσπονδιών και σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝΚάλεσμα στους γιατρούς να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την τραγωδία των Τεμπών, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι παίζει «απεργοσπαστικό ρόλο». «Την ώρα που όλη η χώρα από τη μία άκρη στην άλλη κινείται σε απεργιακούς ρυθμούς και προετοιμάζει τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, μέρα συμπλήρωσης 2 χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, η ηγεσία του ΠΙΣ όχι μόνο καταψήφισε την πρόταση για απεργία αλλά παίζει και απεργοσπαστικό ρόλο. Για να «ξεπλυθεί» από την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, τις οποίες βαφτίζει εκδηλώσεις, καλεί τους συναδέλφους αντί να απεργήσουν, να εξετάσουν δωρεάν νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου.
Δύο χρόνια μετά και το δυστύχημα των Τεμπών παραμένει ανεξιχνίαστο και χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες και τιμωρία στους υπεύθυνους», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Συμμετοχή του Συλλόγου ΑρχιτεκτόνωνΟ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης και διασφάλιση της ασφάλειας στις μεταφορές.
Κλειστά θέατρα και πολιτιστικοί χώροι – Σιγούν τα νυχτερινά κέντραΗ Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη παράσταση «MAMI». Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Θέατρο, που ακυρώνει τις παραστάσεις «Βασιλιάς Ληρ», «Όλοι Εμείς Πουλιά» και «Η Προξενήτρα».
Αρκετά μουσικά σχήματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν στις 28 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη πένθους. Ανάμεσά τους τα κέντρα όπου εμφανίζονται οι Άννα Βίσση, Κωνσταντίνος Αργυρός, Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς, Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή, Νατάσα Θεοδωρίδου – Αναστασία και Χρήστος Μάστορας – Ελένη Φουρέιρα.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την απαίτηση για απόδοση ευθυνών και ανάληψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία.
Πηγή: enikos.gr
The post Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τι θα γίνει με τις πτήσεις appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Γιατί ο Αρκάς δεν λέει τίποτα για τα Τέμπη, ενώ για το Μάτι μιλούσε;» – Η απάντηση του σκιτσογράφου στα μηνύματα που δέχεται
- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ Windows ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά 3 προσώπων άσκησε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας για λάθος βίντεο
- Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι της
- Κωνσταντίνα Πλιάτσικα: Η κόρη του Φίλιππου Πλιάτσικα κατακτά τον χώρο της μόδας με τη μεσογειακή ομορφιά της (φωτό)
- Αρκάς για Τέμπη: Απαντά με τέσσερα σκίτσα σ' αυτούς που τον κατηγορούν ότι δεν μιλάει για την τραγωδία
- Τέμπη: Όποιος πάει την Παρασκευή με «σημαία», θα χάσει την κοινωνία
- Κατέρρευσε μπαλκόνι στον Πειραιά – Συντρίμμια επί της οδού Κλεμανσώ
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: Άσχημα ψυχολογικά μετά τον χωρισμό με την Τούνη
- Θεσσαλονίκη: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, Μετρό, ΚΤΕΛ και ταξί στις 28 Φεβρουαρίου- Τι θα ισχύσει σε καταστήματα και εστιατόρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa

- Τελευταία Νέα Enypografa
- Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τι θα γίνει με τις πτήσεις
- Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
- Εθελοντική δράση προσφοράς από το 4o Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς στο Κοινωνικό Συσσίτιο
- Πιο κοντά στις βαυαρικές του ρίζες το Ηράκλειο Αττικής
- Εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες από τον Δήμο Αμαρουσίου
- Ψηφιοποιείται το δημοτολόγιο του Δήμου Νέας Ιωνίας
- Αποκατάσταση διατηρητέου στη Φιλελλήνων από την Περιφέρεια Αττικής
- Δενδροφύτευση από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας
- Κλασικός Τσάρλι Τσάπλιν από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τηλεφώνημα για δύο βόμβες στο Πρωτοδικείο Αθηνών
- Σαρωτικές αλλαγές στα σούπερ μάρκετ – Τα «αμαρτωλά» stickers, ο κανόνας των 30 ημερών, οι εξαιρέσεις
- Χαμός στον Βόλο: 38χρονος απειλούσε να σκοτώσει τη σύζυγό του μπροστά στο ανήλικο παιδί τους – «Τράβα ψόφα, μην σε καθαρίσω»
- Τηλεφώνημα για βόμβες στο Πρωτοδικείο Αθηνών – Κλειστή η Λουκάρως
- Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά 3 προσώπων άσκησε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας για λάθος βίντεο
- Τέμπη: Μια μεγάλη αλήθεια για την… αλήθεια
- Πάτρα: Τεράστιο πανό θα απλώσουν φοιτητές στις σκάλες της Αγ. Νικολάου για τα Τέμπη
- Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος - Σε 6 λεπτά από Νεάπολη στο Ιπποκράτειο
- Βάρκιζα: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο εξοχικό της Ελίζας Βόζεμπεργκ