Αντικειμενικές: Σε ποιες περιοχές του Βορείου Τομέα Αθηνών παίρνουν «φωτιά» οι τιμές της Εφορίας

Η απότομη άνοδος των τιμών των ακινήτων, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μετά την παρατεταμένη κρίση που βύθισε τα τελευταία χρόνια την κτηματαγορά, αποτελεί, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οδηγό αυξήσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το Πάσχα του 2020, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», 15μελής ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί

από τις 4 Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών και συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη), υπό τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην καταγραφή περίπου 7.000 περιοχών και οικισμών σε ολόκληρη την επικράτεια που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.

Κατά προσέγγιση

Οι περιοχές αυτές για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης, και αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι που αφορούν στα ακίνητα θα υπολογίζονται πλέον βάσει των νέων τιμών ζώνης, και όχι κατά προσέγγιση από τους εφόρους. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με τη μεγάλη αυτή αλλαγή -την αναπροσαρμογή και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα- θα αποκομίσει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να επηρεάσουν και την τοπική κτηματαγορά, καθώς πολλοί μεσίτες χρησιμοποιούν τη χαμηλή αντικειμενική αξία και κατ’ επέκταση την ετήσια φορολογική επιβάρυνση (ΕΝΦΙΑ) ως κράχτη για να πωλήσουν κάποιο ακίνητο.

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει τις 21 περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου όπου γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας και βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης.

Στην Αττική

Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν έως το Πάσχα του 2020 στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου, στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πηγή: tovima.gr

The post Αντικειμενικές: Σε ποιες περιοχές του Βορείου Τομέα Αθηνών παίρνουν «φωτιά» οι τιμές της Εφορίας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα