Ανοίγει Πύλη Διαμεσολάβησης στην Κηφισιά στις 30 Ιανουαρίου

Με ανακοίνωσή της στις 10 Ιανουαρίου 2019, η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών, μη κερδοσκοπικό Σωματείο με βασικό σκοπό τη διάδοση της Διαμεσολάβησης, γνωστοποίησε ότι ανοίγει Πύλη Διαμεσολάβησης στην Κηφισιά, στις 30 Ιανουαρίου 2019.

Όπως ενημερώνει η Κατερίνα Κωτσάκη, πρόεδρος της Ένωσης, όποιος/α ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη Διαμεσολάβηση μπορεί να συμμετέχει στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στον Δήμο Κηφισιάς, δύο φορές τον μήνα, σε ημέρες, ώρες και χώρο, που θα ανακοινώνονται έγκαιρα στον ιστότοπο της

Ένωσης (https://eledi.gr/πύλη-διαμεσολάβησης).

Κατά τις συναντήσεις αυτές θα παρέχονται εντελώς δωρεάν, από δύο διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές, πληροφορίες για τη Διαμεσολάβηση και θα δίνονται απαντήσεις στις ερωτήσεις των παρισταμένων.

Για τη διευκόλυνσή όλων, όπως αναφέρει, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιούν την πρόθεση συμμετοχής με σχετικό email στη διεύθυνση: [email protected], με αντίγραφο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Τι είναι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του εγχειρήματος, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητός ο θεσμός της Διαμεσολάβησης και τα ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του, για τους πολίτες και για την κοινωνία, γενικότερα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

Σύμφωνα με το ορισμό του Νόμου, η Διαμεσολάβηση είναι μια διαρθρωμένη διαδικασία, με την οποία μπορούν να λυθούν εξωδικαστικά, με τη συνδρομή ενός αμερόληπτου τρίτου, διαφορές, αστικές και εμπορικές μόνο προς το παρόν, στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα μέρη της διαφοράς μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα το αντικείμενό της.

Παραδείγματος χάριν, ένα δάνειο μεταξύ ιδιωτών, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων (κατά συνέπεια και τα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες), οι μισθώσεις κινητών ή ακινήτων, οι διαφορές μεταξύ ανώνυμης εταιρείας και των μετόχων της, οι διάφορες μεταξύ εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και των εταίρων της, οι διάφορες των μετόχων ανώνυμης εταιρείας μεταξύ τους, οι διαφορές των εταίρων περιορισμένης ευθύνης μεταξύ τους, οι διαφορές που απορρέουν από συμβάσεις εμπορικής αντιπροσωπείας κ.λπ. είναι διαφορές, που μπορούν να υπαχθούν σε Διαμεσολάβηση, διότι τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ελεύθερα να τις ρυθμίσουν όπως θέλουν, να επιδιώξουν την πλήρη ή την μερική ικανοποίηση τους, να τις περιορίζουν, μέχρι και να παραιτούνται εντελώς από τα σχετικά δικαιώματα τους. Πράγματι, οι διάφορες αυτών των κατηγοριών, όπως και οι συμφωνίες, οι συμβάσεις από τις οποίες απορρέουν, δεν διέπονται από κανόνες αναγκαστικού δικαίου, αλλά από κανόνες ενδοτικού δικαίου. Αντιθέτως, διάφορες, που ρυθμίζονται από διατάξεις αναγκαστικού δικαίου όπως, παραδείγματος χάριν, το διαζύγιο, δεν μπορούν να υπαχθούν σε Διαμεσολάβηση.

Ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, έχει ο ευέλικτος χαρακτήρας της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης, η απόλυτη εχεμύθεια, την οποία υποχρεούνται να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες στην διαδικασία, η ελευθερία των ενδιαφερομένων να ρυθμίσουν την διαφορά τους με τον καλλίτερο τρόπο, που διαφυλάσσει τα συμφέροντα όλων -σε αντίθεση με την δικαστική διαδικασία, όπου -αναγκαστικά- υπάρχει η μια πλευρά, που νικά και η άλλη που ηττάται -η ταχύτητα της διαδικασίας, η οποία συνήθως δεν ξεπερνά τις οκτώ ώρες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαφορά λύνεται οπωσδήποτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, απλώς, εάν η διαφορά δεν λυθεί μέσα σε οκτώ ώρες, ο διαμεσολαβητής και τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά εάν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες επίλυσης, όποτε μπορούν να παρατείνουν τη διαδικασία), το χαμηλό κόστος της διαδικασίας, η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων των ενδιαφερομένων με τρόπο, όμως, που δεν προσβάλλει την αξιοπρέπεια κανενός, όποτε καθίσταται δυνατόν να συνεχίσουν οι ενδιαφερόμενοι, εάν το επιθυμούν, τις κοινωνικές, αλλά και τις επαγγελματικές τους σχέσεις και συνεργασίες, η συμβολή στην διατήρηση της ειρήνης στην οικογένεια, αφού επιτρέπει την επίλυση των οικογενειακών διαφορών κυρίως, με τρόπο που κατευνάζει τα παράπονα και τις μνησικακίες, συμβάλλει καθοριστικά στην ελάφρυνση των Δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να εκδίδουν πολύ ταχύτερα αποφάσεις σε όσες υποθέσεις υποβάλλονται σε αυτά, για να αναφερθούν μόνο τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου αυτού εργαλείου εξωδικαστικής επίλυσης διαφόρων που είναι η Διαμεσολάβηση.
Υπάρχουν δυο ακόμη σημαντικά στοιχεία, που πρέπει να τονιστούν.

Το ένα αφορά τον Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι αμερόληπτος τρίτος, που επιλέγουν από κοινού οι ενδιαφερόμενοι από τον σχετικό Κατάλογο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Διαμεσολαβητής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος από Φορέα Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, πιστοποιημένος και διαπιστευμένος από το πιο πάνω Υπουργείο. Για να εκπαιδευτεί κάποιος ως Διαμεσολαβητής πρέπει να είναι πτυχιούχος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Ο Διαμεσολαβητής διευθύνει την διαδικασία της Διαμεσολάβησης, διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους, εφαρμόζοντας όσα έχει διδαχθεί και χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες, που έχει αποκτήσει, να βρουν –εκείνοι– την λύση που θεωρούν την πιο κατάλληλη για την διαφορά τους. Επιβάλλεται να διευκρινιστεί, τονιστεί και υπογραμμιστεί ότι ο Διαμεσολαβητής ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Όμως, ρητά προβλέπεται από τον Νόμο ότι, εάν προκύψει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επίλυση της διαφοράς τους, η συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται στο Πρακτικό, το οποίο, συντάσσει ο Διαμεσολαβητής κατά το πέρας της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης. Εφ’όσον το ζητήσει έστω και ένας από τους ενδιαφερόμενους, ο Διαμεσολαβητής υποχρεούται να καταθέσει το εν λόγω Πρακτικό στον Γραμματέα του Μονομελούς Πρωτοδικείου στην εδαφική περιφέρεια του οποίου διεξήχθη η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, όποτε το συμφωνητικό των ενδιαφερομένων -εφ’όσον περιέχει συμφωνία για την ύπαρξη αξίωσης, που μπορεί να εκτελεστεί αναγκαστικά ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ –εάν συντρέξει περίπτωση– ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

The post Ανοίγει Πύλη Διαμεσολάβησης στην Κηφισιά στις 30 Ιανουαρίου appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα