Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch – Βλέπει «θετικές προοπτικές»

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ από Β- προηγουμένως, με θετικές προοπτικές (outlook), προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Όπως επισημαίνει το insider.gr η αναβάθμιση της Ελλάδας τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade),  ανοίγοντας τον δρόμο για ένταξη

της Ελλάδας στο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι αναφέρει η Fitch

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό σκηνικό της χώρας, την αύξηση του ΑΕΠ και την συνεχιζόμενη πορεία δημοσιονομικής υπεραπόδοσης έναντι των στόχων, αναφέρει ο οίκος FItch. Η θετική πρόοδος αντανακλά στις βελτιωμένες προοπτικές που υπάρχουν για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή του σχεδιασμού της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουλίου. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ σημειώνει πρόοδο και σε σκέλη του τραπεζικού τομέα. Όπως σημειώνει η Fitch, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι εξελίξεις αυτές στηρίζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι η σχέση με τους πιστωτές της Ε.Ε. θα παραμείνει εποικοδομητική.

Προς το παρόν, η εκτίμησή μας για την τάση αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2%, αλλά η απτή πρόοδος στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων) θα μπορούσε να στηρίξει τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ.

Δήλωση Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης:

«O οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Επίσης, αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από “σταθερή” σε “θετική”. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

»Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

»Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα. Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

»Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!».

Πηγή: reader.gr

The post Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch – Βλέπει «θετικές προοπτικές» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα