Αίτηση αναίρεσης της ποινής της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο – Οργή από κόμματα και σωματεία

Αίτηση αναίρεσης της εξοντωτικής ποινής 10ετούς φυλάκισης την οποία επιδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατέθεσε η πλευρά της 53χρονης καθαρίστριας, η υπόθεση της οποίας έχει προκαλέσει σάλο.

Η 53χρονη καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 15 και στο Εφετείο σε 10 χρόνια φυλάκισης, καθώς παραποίησε το απολυτήριό της, ώστε να φαίνεται πως έχει τελειώσει την ΣΤ’ τάξη, αντί για την Ε’. Με το απολυτήριο αυτό, προσελήφθη ως καθαρίστρια Δημοτικού Σχολείου όπου δούλεψε από το 1996 ως το 2014, με το δικαστήριο να την θεωρεί γι’ αυτό τον λόγο «καταχραστή δημοσίου χρήματος».

Ο δικηγόρος της έχει καταθέσει από τις 19 Νοεμβρίου αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενώ με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, σημείωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.

Υπέρ της αποφυλάκισης της 53χρονης έχουν ταχθεί ήδη με ανακοινώσεις τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στο πλευρό της δηλώνει ότι βρίσκεται το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, αλλά και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που χαρακτηρίζει την απόφαση «απάνθρωπη» και «τερατώδη».

Ότι «το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας εξήντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη», ενώ ζητά την επανεξέταση και τον εξορθολογισμό του σχετικού νομικού πλαισίου.

Την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας «που πρόσφερε τις υπηρεσίες για σχεδόν 20 χρόνια» ζητά και το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει «τόσο το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο, εκκρεμούν».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου – κατά πώς βολεύονται κάθε φορά – περί «ισότητας απέναντι στον νόμο» και «κράτους δικαίου. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης της συναδέλφου τους, έχουν ταχθεί και οι καθαρίστριες και καθαριστές του Νομού Μαγνησίας, μέσω του σωματείου τους, το οποίο στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόφαση είναι άδικη καθώς όπως αναφέρει «δεν έκλεψε! δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες».

Το Σωματείο μέμφεται ευθέως τη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι έχει «μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, αλλά καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τέλος, μιλά για απάνθρωπη απόφαση, την οποία αποδίδει σε «μια μόνιμη παθογένεια της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την Ένωση «στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, σημειώνει ότι «θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!»

Πηγή: reader.gr

The post Αίτηση αναίρεσης της ποινής της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο – Οργή από κόμματα και σωματεία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα