Tο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής στην ετήσια εκδήλωση του προγράμματος Interreg Europe
Στην ετήσια εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe, με τίτλο «Europe Let’s Cooperate», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαρτίου στην Κρακοβία της Πολωνίας, επιλέχθηκε να παρουσιαστεί το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής (ΠΚΑ) της Περιφέρειας Αττικής, ως καλή πρακτική ενάντια στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.
Ειδικότερα, με το Παρατηρητήριο η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει μέσω του Περιφερειακού
«Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός στη συλλογική προσπάθεια ανάδειξης νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που καλούμαστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε -με ακόμη πιο αποφασιστικές δράσεις- για ένα μέλλον πιο ασφαλές, βιώσιμο και ανθεκτικό για τα παιδιά μας. Έχω επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός μητροπολιτικού μοντέλου απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές και στη χώρα μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, για να προσθέσει:
«Η ανάδειξη καλών πρακτικών αποτελεί βασική συνιστώσα στην κοινή μάχη που καλούμαστε να δώσουμε -κεντρική κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι, επιστήμονες- δημιουργώντας νέα δεδομένα, βασισμένα σε βιώσιμα συστήματα που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει διαρκώς. Το Παρατηρητήριο Κλιματικής Κρίσης της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ένα ακόμη υποστηρικτικό, δυναμικό εργαλείο σε αυτή μας την προσπάθεια. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιλέχθηκε να περιληφθεί ως καλή πρακτική στο έργο JUSTGREEN που αναπτύσσουμε μαζί με τους εταίρους μας από πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση των στοχευμένων πρωτοβουλιών και των πολιτικών μας όλο αυτό το διάστημα».
Τι είναι το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας ΑττικήςΤο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής είναι ένα δυναμικό διαδικτυακό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση, αξιολόγηση και προώθηση του έργου της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).
Μέσα από την ιστοσελίδα https://pka.attica.gov.gr/ διατίθεται ένα πλούσιο και διαρκώς ανανεούμενο ψηφιακό αποθετήριο σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δίκτυα, τους οργανισμούς και τις πλατφόρμες για την κλιματική αλλαγή, καθώς και χρηστικές πληροφορίες για θέματα ρύπανσης, βιοποικιλότητας κ.ά. Επιπλέον, στη διαδικτυακή πύλη έχει ενταχθεί ολοκληρωμένο σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών για την αέρια και σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση από διαφορετικές πλατφόρμες παρατήρησης, ενώ υπάρχει δυνατότητα διάδρασης με τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Ο σχεδιασμός του Παρατηρητηρίου δίνει τη δυνατότητα για τη συμπερίληψη στο άμεσο μέλλον περισσότερων δεικτών και εργαλείων παρακολούθησης των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή που εφαρμόζονται στην Αττική. Επίσης, σε αυτό υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία αυτοματοποιημένων στατιστικών αναφορών για τα μετεωρολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την ενσωμάτωση στοιχείων από άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια, την κωδικοποίηση πληροφοριών σχετικά με δράσεις και έργα που υλοποιούνται στους Δήμους της Αττικής, αλλά και την οπτικοποίηση των σχετικών μεταδεδομένων.
Τι είναι το έργο JUSTGREENΤο JUSTGREEN προσπαθεί να βελτιώσει τις πολιτικές ανάπτυξης των πράσινων αστικών χώρων. Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία, στην οποία εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, συμμετέχουν εταίροι από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το Τάλλιν της Εσθονίας, τη Γάνδη του Βελγίου, το Κατοβίτσε της Πολωνίας και το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Erasmus λειτουργεί ως συμβουλευτικός εταίρος που διευκολύνει τη βέλτιστη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Στο έργο αυτό το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί ως μία από τις λίγες καλές πρακτικές που θα παρουσιαστούν στην καθιερωμένη ετήσια διήμερη εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe, με τίτλο «Europe Let’s Cooperate».
Περισσότερες πληροφορίες για την ετήσια εκδήλωση Interreg Europe, με τίτλο «Europe Let’s Cooperate», είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
Homepage | Europe, lets cooperate! 2025
The post Tο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής στην ετήσια εκδήλωση του προγράμματος Interreg Europe appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη μετά το θανατηφόρο τροχαίο στη Θηβών η 22χρονη οδηγός - Είχε δύο φίλους της ακόμη μαζί στο ΙΧ
- ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ: Νεκρό νεογέννητο μωράκι μέσα στην κούνια του – Το έπνιξε ο σκύλος της οικογένειας – ΦΩΤΟ
- Η Μαργαρίτα Παπανδρέου εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης
- Β. Μακεδονία: Ασύλληπτη τραγωδία με 51 νεκρούς και 140 τραυματίες - Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο μπαρ
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Σε άλλους λείπουν σχεδόν τα πάντα και…» – Η όλο νόημα ανάρτησή του
- Τζιν Χάκμαν: Ανοίχτηκε η διαθήκη – Πουθενά τα παιδιά του – Ποιος κληρονομεί την περιουσία των 80 εκατ. δολαρίων
- Τα μισά μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών - Δύο εξ αυτών είναι εν ενεργεία Καθηγητές
- Μελίσσια: Σοβαρός τραυματισμός νεαρού ατόμου από πτώση σε φρεάτιο στο ΝΙΕΝ
- Κοζάνη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή
- Αφροδίτη Λατινοπούλου: Απαντά στους επικριτές της με χορό «Anxiety» – «Κράξιμο» στα σχόλια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa

- Τελευταία Νέα Enypografa
- Tο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής στην ετήσια εκδήλωση του προγράμματος Interreg Europe
- Μελίσσια: Σοβαρός τραυματισμός νεαρού ατόμου από πτώση σε φρεάτιο στο ΝΙΕΝ
- ΕΥΔΑΠ: Έκτακτες διακοπές υδροδότησης σε Ηράκλειο Αττικής και Κηφισιά την Κυριακή 16/3
- Μείωση 13% στην ταφή απορριμμάτων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
- Διαμαρτυρία γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και κατοίκων Άνω Χολαργού στα κεντρικά γραφεία της Vodafone
- Φωτιά σε λεωφορείο στη Νέα Πεντέλη – Στο νοσοκομείο ο οδηγός του
- Περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ δίνει η Περιφέρεια Αττικής για παιδικές χαρές και σχολικές αίθουσες σε τέσσερις δήμους
- Ποια προβλήματα επιβαρύνουν τη καθημερινότητα μαθητών και οικογενειών στο 5ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων
- Συνελήφθη 23χρονος στην Κηφισιά – Βρέθηκαν όπλο και φυσίγγια στο αυτοκίνητό του
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτροδότησης στο Ηράκλειο Αττικής την Κυριακή 16 Μαρτίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαργαρίτα Παπανδρέου: Στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις μετά από αδιαθεσία
- Νίκος Συρίγος για Μάκη Βορίδη: «Είναι τρομακτικό που τον χειροκροτάνε ενώ ξέρουν τις απόψεις του»
- Το στοίχημα του Κωστή Χατζηδάκη
- Εκτάκτως στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η Μαργαρίτα Παπανδρέου
- Τσουκαλάς για ανασχηματισμό: Το μήνυμα ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές – Η κυβέρνηση δεν το έλαβε
- Εκκλησία Αλβανίας: Εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
- Ηράκλειο: «Χαροπαλεύει» 53χρονος που έκανε «βουτιά» από τα Ενετικά Τείχη
- Περού: Ψαράς βρέθηκε ζωντανός έχοντας επιβιώσει 95 μέρες στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Η Μαργαρίτα Παπανδρέου εκτάκτως στο νοσοκομείο Σωτηρία
- Φωτιά στο Μάτι: «Κάηκαν τουλάχιστον 104 άνθρωποι – Υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί 7 χρόνια μετά»