200 χρόνια μετά: Αναζητώντας μια νέα Επανάσταση

[email protected]

200 χρόνια από την ΕλληνικήΕπανάσταση. Οι σχεδιασμοί για φαντασμαγορικούς εορτασμούς… σκόνταψαν στηνπανδημία του κορωνοϊού, που συνεχίζει να μολύνει με ανησυχητικούς ρυθμούςμεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας. Αναγκαστικώς, οι εκδηλώσεις θα είναι λιτές,χωρίς τον κόσμο στους δρόμους, χωρίς τις γνωστές παρελάσεις.

Κρίμα, θα σκεφθούν κάποιοι.«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» θα προσθέταμε εμείς. Μπορεί αυτή η επιβαλλόμενηαποχή από τα πολλά πανηγύρια, να δώσει χρόνο σε όλους μας να συλλογισθούμε πάνωστα όσα ακολούθησαν το ξέσπασμα εκείνης της Επανάστασης. Όλα όσα συνέβησαν

κατάτη διάρκειά της και κυρίως όσα ακολούθησαν μετά από τη σύσταση του ΕλληνικούΚράτους.

Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αναρωτηθούμε ποιοι ξεκίνησαν εκείνο το Κίνημα, ποιοι αντέδρασαν, για να αναγκασθούν αργότερα -όταν είδαν ότι δεν μαζεύεται- να ενταχθούν σε αυτό, δυστυχώς ελέγχοντάς το πλήρως. Ίσως έτσι να απαντηθεί και το ερώτημα γιατί οι πρώτοι «εξαφανίστηκαν» σύντομα από το προσκήνιο -μετέπειτα κάποιοι εξ αυτών και από τα ιστορικά βιβλία- ενώ οι δεύτεροι επιβίωσαν σε κάθε επίπεδο…

Μήπως ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε τα δεσμά που χρόνια χαλκεύουμε, δένοντας τα χέρια και τις συνειδήσεις μας;

Θα το κάνουμε; Μπα, τι να τα σκαλίζουμετώρα. Αφού το μοίρασμα της χώρας μεταξύ «ηρώων», «φιλελλήνων», «προδοτών» και«δαιμόνων» έχει τόσα χρόνια συντελεστεί από τους νικητές της Ιστορίας -όχι σεεθνικό, αλλά σε εσωτερικό επίπεδο- γιατί να κουραζόμαστε με έρευνες πίσω απότις «βαριές κουρτίνες» των επίσημων αρχείων.

Μια απάντηση για τηναναγκαιότητα αυτής της έρευνας είναι ότι, εάν δεν σκύψουμε βαθιά στους λόγουςπου από τότε δεν σηκώσαμε κεφάλι, θα εξακολουθούμε να το κρατάμε σκυμμένο. Θα συνεχίσουμενα μοιρολατρούμε και να αποδίδουμε τα όσα άσχημα μας συμβαίνουν είτε στο«ιδιαίτερο» εθνικό DNA μας, είτε σε κάποιοναπροσδιόριστο ξένο παράγοντα. Με άλλα λόγια, θα συνεχίσουμε να διαβιούμε κάτωαπό ένα σκληρότατο ζυγό, που -επειδή δεν έχει τα απωθητικά χαρακτηριστικά τουτουρκικού φεσιού- έχουμε αρχίσει να τον συνηθίζουμε επικίνδυνα.

Μήπως, λοιπόν, μετά από 200χρόνια χρειαζόμαστε μιαν άλλη Επανάσταση; Μήπως ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε ταδεσμά που χρόνια χαλκεύουμε, δένοντας τα χέρια και τις συνειδήσεις μας;

Δύσκολο; Αδύνατον; Χιμαιρικό; Φαντάζομαι και τα τρία επίθετα θα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους αφέντες της εποχής όταν καλούνταν να σχολιάσουν τον ξεσηκωμό του Γένους. Η Ιστορία, ωστόσο, τους διέψευσε…

The post 200 χρόνια μετά: Αναζητώντας μια νέα Επανάσταση appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα