Ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός για την Βυζαντινή τέχνη και την υπέρβαση του ορατού

Ο μοναχός π. Λουκάς ο Ξενοφωντινός, με καταγωγή από τη Λάρισα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους αγιογράφους. Διακονεί στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και, μαζί με τους υπόλοιπους μοναχούς του αγιογραφικού εργαστηρίου, έχει ιστορήσει ναούς εντός αλλά και εκτός της αθωνικής πολιτείας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το νέο καθολικό της Μονής Ξενοφώντος, η τράπεζα της Μονής Ιβήρων, το σκευοφυλάκιο του Πρωτάτου, το καθολικό της

Σιμωνόπετρας και η τράπεζα της Μονής Παντοκράτορος. Ακόμη, έχει αγιογραφήσει το καθολικό και την τράπεζα του ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου Σερρών, ενώ εικόνες του κοσμούν το τέμπλο του Ναού του Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων. Επιπλέον, η δράση του δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο. Έχει ιστορήσει τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στο Λονδίνο καθώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Τέλος, εικόνες του βρίσκουμε στο τέμπλο του νέου ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα.

Το άρθρο Ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός για την Βυζαντινή τέχνη και την υπέρβαση του ορατού εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Keywords
Τυχαία Θέματα