«Νίκας τοις βασιλευσι η νίκας τοις ευσεβέσι;»- Του Πρωτ. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη

Κάθε τόσο, από τον καιρό που καταργήθηκε η βασιλεία, με το άκουσμα του γνωστού βυζαντινού Απολυτικίου «Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν Σου...» κατά τη διάρκεια κυρίως τελετών αγιασμού σε δημόσιους χώρους, δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενίοτε και έντονες αντιπαραθέσεις, όταν ιδίως παρίστανται και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, πολιτικά πρόσωπα κ.λπ. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο τάσεις: η μία να επιμένει πως δεν πρέπει να αλλάξει το τροπάριο, αλλά να συνεχίσει να λέγεται όπως έχει και η άλλη να αλλάξει το «νίκας τοῖς βασιλεῦσι κατά βαρβάρων δωρούμενος» και να γίνει: «νίκας τοῖς εὐσεβέσι κατ’ ἐναντίων

δωρούμενος». Η αλλαγή όμως αυτή από όποια πλευρά και αν τη δει κανείς είναι λαθεμένη. Το Απολυτίκιο αυτό καταγράφει μια ιστορική πραγματικότητα, η οποία πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη, γιατί, κατά πρώτον λόγον τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας δεν αλλάζονται, δεν τροποποιούνται, ούτε αλλοιώνονται κατά το δοκούν, αλλ’ εκτός τούτου δεν συντρέχει λόγος!

Το άρθρο «Νίκας τοις βασιλευσι η νίκας τοις ευσεβέσι;»- Του Πρωτ. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Keywords
Τυχαία Θέματα