Πέθανε ο σπουδαίος νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς - Ήταν ο άνθρωπος πίσω από το «σωματίδιο του Θεού» - Πως τον αποχαιρέτισε το CERN (βίντεο)

Πέθανε ο σπουδαίος νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς - Ήταν ο άνθρωπος πίσω από το «σωματίδιο του Θεού» - Πως τον αποχαιρέτισε το CERN (βίντεο)ggakisWed, 04/10/2024 - 09:47

Σε ηλικία 94 χρονών πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013. «Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε ανακοίνωσή του.

Ο Πίτερ

Χιγκς ανακάλυψε πριν από 49χρόνια το "μποζόνιο" που πήρε το όνομά του και που όλοι γνωρίζουν ως το «σωματίδιο του Θεού». Για αυτή του την έρευνα το 2013 τιμήθηκε με τον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013.

Ο ίδιος μιλώντας στον Guardian, με αφορμή τη βράβευσή του, αποκάλυψε ότι πιστεύει πως κανένα πανεπιστήμιο δεν θα τον προσλάμβανε σήμερα, καθώς για το ακαδημαϊκό σύστημα δε θεωρείται πια «αρκετά παραγωγικός».

Ο Higgs τότε είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν κάποιος επιστήμονας θα μπορούσε να κάνει μια ανάλογη ανακάλυψη, «εξαιτίας των προσδοκιών που επιβάλλει το σημερινό ακαδημαϊκό σύστημα στους επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να συνεργάζονται μεταξύ τους και να γεννούν εργασίες».

«Είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα μπορούσα να έχω αρκετή ησυχία και γαλήνη για να δουλέψω όπως το 1964, με τις σημερινές συνθήκες» είχε πει τότε. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως είχε μετανιώσει ακόμη για το γεγονός ότι το σωματίδιο που ανακάλυψε το 1964, έγινε ευρύτερα γνωστό ως «το σωματίδιο του Θεού».

Δείτε ακόμα: Το μποζόνιο του Higgs - σωματίδιο του Θεού - υπάρχει!!

«Ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν τη φυσική και την επιστήμη με τη θεολογία. Ισχυρίζονται ότι αυτό που έγινε στο Cern αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού» είπε ακόμη.

Ο Peter Higgs ήταν άθεος από την ηλικία των 10 ετών και φοβόταν ότι το εκλαϊκευμένο αυτό όνομα που δόθηκε στο μποζόνιο «ενισχύει τη μπερδεμένη σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων, οι οποίοι ήδη σκέφτονται με συγκεχυμένο τρόπο. Αν πιστεύουν ακόμη την ιστορία για τη δημιουργία του κόσμου μέσα σε εφτά μέρες, μπορούν να θεωρηθούν έξυπνοι;».

Ο αποχαιρετισμός του CERN

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που επιβεβαίωσε με τα πειράματά του την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012, αποχαιρετά τον νομπελίστα φυσικό, Πίτερ Χιγκς.

«Εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά του στη σωματιδιακή φυσική, ο Πίτερ ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μια απίστευτα εμπνευσμένη φιγούρα για τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξήγησε τη Φυσική με έναν πολύ απλό και συνάμα βαθύ τρόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και των επιτευγμάτων του CERN συνδέεται με αυτόν. Είμαι πολύ λυπημένη και θα μου λείψει πολύ», σημειώνει στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του CERN, Φαμπιόλα Τζιανότι.

“Besides his outstanding contributions to particle physics, Peter was a very special person, an immensely inspiring figure for physicists across the world, a man of rare modesty, a great teacher and someone who explained physics in a very simple and yet profound way. (1/2) pic.twitter.com/8o7VQXoUkO

— CERNpress (@CERNpress) April 9, 2024

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-04/xigg2.jpg?itok=Yiol8EGd
Keywords
Τυχαία Θέματα