Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών- Όλη η τελετή παραλαβής παράδοσης - Οι δηλώσεις Κοτζιά (φώτο-βιντεο)

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρωθυπουργός μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον περίμενε ο Νίκος Κοτζιάς για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Η συνάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών και του Αλέξη Τσίπρα, η πρώτη μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον

και πραγματοποιείται μόλις λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι στις 13.00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο» - «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Ιστορική ημέρα χαρακτήρισε τη σημερινή για την εξωτερική μας πολιτική ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία της Βουλής της πΓΔΜ, όπου εγκρίθηκε η έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ώρα που οι κύριοι Παυλόπουλος και Τσίπρας πόζαραν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο πρωθυπουργός είπε χαριτολογώντας σε «πηγαδάκι»: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο».

Παραλληλα ο πρωθυπουργος έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις όταν σε δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας για τα μυστικά κονδύλια

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»

Νίκος Κοτζιάς: Έχω παραιτηθεί και είμαι ευτυχής που κάναμε ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού"

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε.

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής και πρόσθεσε: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές. Και υπάρχει μια παραδοξότητα να έχω παραιτειθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα».

Νέα ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΕΥΓΩ ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα