Κέρκυρα: Το Airbnb «διώχνει» φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γιατρούς

Τα ελάχιστα εναπομείναντα διαμερίσματα δίνονται προς μόνιμη ενοικίαση σε τιμές απαγορευτικές, με τις γκαρσονιέρες να αγγίζουν τα 400 ευρώ, ενώ τα τριάρια και τα τεσσάρια διαμερίσματα να ξεκινούν από 600 με 700 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ εάν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αν είναι νεόδμητο κτίσμα, ένα διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ ενοίκιο το μήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ραγδαία αυτή αύξηση των ενοικίων προήλθε, όπως αναφέρουν

στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεσίτες της Κέρκυρας, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των διαμερισμάτων μέσω Airbnb. Οι «τρελές» αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων κατάφεραν να απομακρύνουν φέτος εκατοντάδες φοιτητές από το νησί, που είτε αποχώρησαν απογοητευμένοι από τον πρώτο μήνα των σπουδών τους, είτε συμβιβάστηκαν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, με τη συμφωνία όμως με τον ιδιοκτήτη να φύγουν από το διαμέρισμα μόλις ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, λίγο πριν το Πάσχα, δηλαδή λίγο πριν την εξεταστική τους.

Μεγάλο πρόβλημα λόγω των ενοικίων που έπιασαν πλέον «ταβάνι» αντιμετώπισαν και οι νεοφερμένοι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν ή να μένουν μακριά από την πόλη, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, ή γύρισαν πίσω «άπραγοι» μένοντας ακόμη μία χρονιά στην ανεργία.

Όσο για τους νέους γιατρούς, πολλοί από αυτούς επέλεξαν να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, παρότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει λάβει αποφάσεις και ήδη σε αρκετά νησιά του Ιονίου παρέχει σε επικουρικούς γιατρούς και τους γιατρούς υπηρεσίας , για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ανεπηρέαστοι από την όλη κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεσίτες του νησιού, που όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είδαν τον τζίρο τους να πέφτει τα δύο τελευταία χρόνια, κατά 80%», καθώς το μόνο αντικείμενο που έχουν είναι πλέον η ακριβή πώληση και όχι η ενοικίαση των διαμερισμάτων.

Από τη μεριά τους, οι Κερκυραίοι έχουν πέσει στην απόλυτη «φρενίτιδα» και το έχουν «ρίξει» στις ανακαινίσεις και στις πρόχειρες επιπλώσεις των σπιτιών τους, προκειμένου να τα διαθέσουν στους τουρίστες μέσω Airbnb και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μαζεύουν τα ρούχα τους και μένουν στα μακρινά χωριά τους, προκείμενου να διαθέσουν ακόμη και το κρεβάτι που κοιμούνται στο «χρυσό» τουρίστα του Airbnb.

Νέα ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΝΟΙΚΙΑ AIRBNB Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα