Έφυγε από τη ζωή ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης- Ο "βασιλιάς" της Ερμού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας, η εμβληματική μορφή της Ερμού με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, που επέλεξε να επισκεφτεί το ζεύγος Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Η κηδεία του Ευτύχιου Αλεξανδράκη θα γίνει αύριο Παρασκευή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο

Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ήταν ένας άνθρωπος με περίσσεια φυσική ευγένεια που αμέσως σε μαγνήτιζε με το λόγο του αλλά και με την εμφάνισή του. Αριστοκράτης και διανοούμενος. Υπήρξε η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης «Αλεξανδράκης» που εδώ και 150 χρόνια, διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, την κομψότητα, και τη μοναδικότητα στα ρούχα, που προσφέρει στο εκλεκτό και πιστό του κοινό, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 27. Του έχουν αποδοθεί τίτλοι, όπως βασιλιάς της Ερμού, έμπορος των Αθηνών, δανδής του εμπορίου.

Ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά το «παρών» στην επιχείρησή του, η οποία ιδρύθηκε το 1860, συνεχίζοντας μαζί με την κόρη του την μακρά ιστορία της επιχείρησης.

H οικογενειακή επιχείρηση “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ” εδώ και 150 χρόνια διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, την κλασική κομψότητα και το εξαιρετικό γούστο που προσφέρει στο εκλεκτό και πιστό της κοινό. Εγκατεστημένη στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού 27) είναι μία όαση αρμονίας, σήμα κατατεθέν αισθητικής, πού συνδέει το παρελθόν με το παρόν και προχωρεί δημιουργικά προς το μέλλον.

Το κατάστημα μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση, Ερμού 27, ιδιοκτησίας Δ. Αλεξανδράκη, το 1933. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής καί αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας. Με την επιτυχή διαχείριση του Αλεξανδράκη, το κατάστημα ξεπερνά τις δυσκολίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και καθιερώνεται ως εμπορική επιχείρηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα με επιλεγμένες εισαγωγές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το 1954, τον Δημήτριο Αλεξανδράκη διαδέχεται ο υιός του Ευτύχιος ο οποίος εξακολουθεί να συνδυάζει την επιτυχή διαχείριση με τον διεθνή προσανατολισμό. Το 1998 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) απονέμει στον Ευτύχιο Αλεξανδράκη το βραβείο “Επιχείρηση και Παράδοση”.Όταν παρέλαβε το βραβείο, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της επιχείρησης με δύο λόγια και ο κ. Αλεξανδράκης απάντησε: «Αν θέλετε δυο λόγια είναι: Σώφρων Διαχείρισις».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης είχε πει:

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 από έναν έμπορο που λεγόταν Καρυοφύλλης εις τον οποίον ο πατέρας μου, Δημήτριος Αλεξανδράκης, με καταγωγή από Άνδρο, Κρήτη και Αμοργό ηργάσθη ως υπάλληλος του. Έως τότε το κατάστημα πουλούσε αντρικά κουστούμια και κάλτσες. Ήταν ικανότατος άνθρωπος και αγαπητός, γι' αυτό ο κ. Καρυοφύλλης τού πρότεινε «να του δώσει την επιχείρηση, με τον όρο να παντρευτεί την ανιψιά του». Εκείνος δεν είχε παιδιά. Ο πατέρας μου, του απάντησε «ευχαριστώ αλλά δεν με συγκινεί η πρόταση», διότι ήταν συνδεδεμένος με μία νέα, τη μητέρα μου, η οποία τότε ήταν μόλις 17 ετών. Τελικά, ο πατέρας μου το αγόρασε το μαγαζί το 1907. Από τότε είναι στο όνομα Αλεξανδράκης, δηλαδή προ 109 ετών, αλλά η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 προ 156 ετών».
«Ο πατέρας μου ήταν σοβαρός και δημιουργικός άνθρωπος, και του άρεσε η καλαισθησία. Ανέπτυξε την επιχείρηση και κυρίως κατόρθωσε να αποκτήσει καλό όνομα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχαμε πάρα πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία»

Το 1933 το κατάστημα μεταφέρεται στη σημερινή του διεύθυνση. Ερμού 27. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, τα πρωτοποριακά του σχέδια, αναφέρονται σήμερα στα αρχεία του πανεπιστημίου της Βοστόνης, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής και αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας. Το ισόγειο, το υπόγειο και οι τρεις όροφοι του κτιρίου φιλοξενούν, όχι μόνο ρούχα κλασσικά και προσεγμένα, αλλά και πίνακες του αδελφού του, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη. Μία γκαλερί Τέχνης και κομψότητας.

«Είναι το πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στην Αθήνα», μας λέει ο κ. Ευτύχιος, «διότι την εποχή που ιδρύθη, δεν υπήρχαν έτοιμα ενδύματα, ο κόσμος ραβόταν. Εκείνη την εποχή η Ερμού ήταν καρόδρομος ανάμεσα σε μονώροφα ή διώροφα σπίτια, αλλά ήταν από τότε ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, συνδεδεμένος με την οδό Πειραιώς και δίαυλος όλων των εμπορευμάτων που ερχόντουσαν στο λιμάνι του Πειραιά»

«Ήταν ο παλαιότερος και ο μόνος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά για μένα», καταλήγει ο κ. Αλεξανδράκης,«η Ερμού είναι η ζωή μου. Και όχι μόνο, ήταν η ζωή και των προγόνων μου».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και από την ιστοσελίδα www.alexandrakis.gr

Νέα ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥ Ο ΔΑΝΔΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα