Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος: Από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου & την μαχόμενη δημοσιογραφία στα έδρανα της βουλής;

18:45 6/7/2019 - Πηγή: Eirinika

Από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, σχολιαστής της Eurovision και από παρουσιαστής και σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ στα έδρανα της Bουλής; Είναι ένα σενάριο βγαλμένο από τη ζωή; Σε λίγες μέρες θα το γνωρίζουμε.
 
Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, που στο παρελθόν είχε αναλάβει την κινηματογραφική ενημέρωση στο site www.eirinika.gr αποφασίζει να δοκιμαστεί σε ένα χώρο που δεν τον είχαμε φανταστεί.
 
«Η ένταξη μου στο ΜέΡΑ25

έγινε αυθόρμητα, όχι, όμως, και η αποδοχή της πρόσκλησης να συμμετέχω», λέει ο ίδιος.  Άκουσε και παρακολούθησε περισσότερες από 7 ώρες συνεντεύξεων του Γιάνη Βαρουφάκη, μελέτησε τα άρθρα και διάβασε τα βιβλία του, αλλά, όσο και αν είχε πειστεί ότι αυτό που χρειαζόταν η χώρα ήταν ένα κίνημα πολιτών και όχι επαγγελματιων πολιτικών, δείλιαζε να κάνει το βήμα.

Την απόφαση πάντως την πήρε όταν μια ένταση στη δουλειά τού θύμισε τη σημασία του να βγαίνει κάτι από τους καβγάδες. «Όλοι μιλούσαμε, φωνάζαμε, διαφωνούσαμε και φτάσαμε, στο τέλος της συζήτησης, να έχουμε ξεχάσει τις προτάσεις και την επιχειρηματολογία μας.

Ήταν εκκωφαντικά κενό αυτό που συνέβαινε και το πιο στενάχωρο είναι ότι φέρναμε την ένταση του τσακωμού στη συνέχεια στο σπίτι μας. Όταν μουρμουρίζεις για  τα κακώς κείμενα, γίνεσαι μέρος του προβλήματος και εγώ ήθελα να είμαι μέρος της λύσης», σημειώνει.


 
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και αυτό επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα στη βιομηχανία του θεάματος: Το κίνημα #metoo ή το άνοιγμα της Ακαδημίας στην ισότητα των δύο  φύλων ή η αποκατάσταση της αλήθειας για τους βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πλανήτη ή ακόμα και η ευαισθητοποίηση για την οικολογική καταστροφή δεν  έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη.

«Έχοντας έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες που έχουν ακτιβιστική δράση όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Σούζαν Σάραντον, ο Τιμ Ρόμπινς, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Αμέρικα Φεράρα, η Έλεν Πέιτζ ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι εύκολο να αναγνωρίσεις ότι η δημοτικότητα που ενδέχεται να έχεις μπορεί να διοχετευθεί σε κάτι που θα κάνει τον κόσμο μας, αν όχι καλύτερο, σίγουρα πιο aware όσων συμβαίνουν. Καλό το να σχολιάζεις ή να προτείνεις μια λύση στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά η ασφάλεια του καναπέ δεν φέρνει αποτελέσματα». 


 
Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος είναι μεταξύ άλλων γνωστός για την ηρεμία του. Ο χώρος της πολιτικής, όμως, στηρίζεται χαρακτηρίζεται από στις εντάσεις που προκύπτουν. Θα καταφέρει να παραμείνει όπως τον γνωρίσαμε;

«Οι συγκρούσεις έχουν νόημα μόνο όταν  μπορεί να υπάρξει διάλογος.  Αν δεν ακούμε και δεν διατυπώνουμε τα επιχειρήματά μας για να ακουστούν και να δοκιμαστούν στην κριτική, η σύγκρουση δεν έχει νόημα. Είναι μια χαμένη μάχη και για τους δύο. Από την άλλη, δεν με φοβίζει ο αγώνας, η μάχη -ακόμα και η ήττα- αρκεί   ο σκοπός να είναι δίκαιος και ο αγώνας  έντιμος», υποστηρίζει.
 
  Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος  υπήρξε παρουσιαστής κινηματογραφικών εκπομπών, αλλά και πολιτιστικών μαγκαζίνο στην ΕΡΤ, πριν και μετά τις εποχές του μαύρου.

Η ΕΡΤ πριν και μετά παραμένει η ίδια; «Φυσικά όχι» θα πει. «Ο φόβος είναι πανταχού παρών και ο εργοδότης της αβεβαιότητας• και η αβεβαιότητα πάλι ο χειρότερος σύμβουλος της εξέλιξης. Η ΕΡΤ έκλεισε αντιδημοκρατικά και στοίχισε πολιτικά στη ΝΔ πολύ ακριβότερα απ’όσο περίμεναν.

Για την ακρίβεια, δεν περίμεναν καμία αντίδραση από τον κόσμο, τόσο εκτός πραγματικότητας ήταν. Από την άλλη η επαναλειτουργία μέχρι σήμερα προκαλεί προβλήματα και εντάσεις ακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

Το φάντασμα της επανάληψης δεν αφήνει περιθώρια ομαλής λειτουργίας. Μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα της ΚΥΑ έχουν εξοργίσει και όσους έχουν να λάβουν και όσους έχουν να δώσουν.

 

Παρ’ όλα αυτά επιμένω ότι αν και η ενημέρωση δεν τολμά να κάνει άλματα σε πιο επιθετικά ρεπορτάζ, παραμένει χίλιες φορές καλύτερη από την ενημέρωση πλήρως στρατευμένων ιδιωτικών καναλιών με προσωπικά συμφέροντα. Στον τομέα του πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, για τον οποίο μου αναλογεί μεγαλύτερη ευθύνη, υπάρχει πλουραλισμός και ιδιαίτερα όμορφες επιλογές από όλο τον κόσμο», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.
 
Από τον κόσμο των διασήμων έχει να θυμάται «τους ευρηματικούς, που δεν τους αφορούσε να σου μιλήσουν αποκλειστικά για τη δουλειά τους». Μερικοί από αυτούς ήταν «ο Ντάστιν Χόφμαν που δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί ο Μπους επανεκλέγη, ο Γούντι Άλεν που ήξερε να πει μερικές φράσεις από αρχαίους φιλοσόφους στα αρχαία ελληνικά, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς που αυτοσχεδίασε μια ολόκληρη μιούζικαλ σεκανς για τον Πόλεμο στο Ιράκ σε δευτερόλεπτα... , "Αν αύριο αν πέθαινα, έχω ζήσει πολύ αρκετές όμορφες στιγμές για ανα λέω ότι είχα μια γεμάτη ζωή", λέει ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.
 
Τί τον στεναχωρεί  στην κοινωνία; «Η παθητικότητα. Η μισαλλοδοξία. Η αγένεια. Η ανοησία. Η επιμονή στην ανοησία. Η επαναλειπτικότητα επιμονή στην επιμονή στην ανοησία. Οι φωνές. Η έλλειψη επιχειρηματολογίας. Τα σφιγμένα χαμόγελα. Η τσιγκουνιά. Και οι άνθρωποι που επαναλαμβάνουν με μαθηματική ακρίβεια τα ίδια λάθη παίρνοντας στο λαιμό τους και άλλους».


 
Και τι τον στεναχωρεί στην δική του ζωή; «Δεν μπορώ να τραγουδήσω μια κλίμακα χωρίς να χάσω τη φωνή μου στο τελείωμα του στίχου. Ίσως μέσα από την πολιτική προσπαθώ να βρω τη δική μου φωνή, με τα όποια φάλτσα της».
 
Από τα φάλτσα, περάσαμε στο τραγούδι και τον διαγωνισμό της Eurovision που ένα χρόνο πριν ήταν ο σχολιαστής. «Όταν μου πρότειναν να σχολιάσω το διαγωνισμό της Eurovision ήξερα ότι ήμουν τροφή για κροκοδείλους. Οι προηγούμενοι είχαν κατακτήσει τις καρδιές του κοινού.

Γιατί το έκανα; Ειλικρινά δεν ξέρω, σίγουρα είχε όμως να κάνει με τις διαβεβαιώσεις που πήρα από τα μέλη της αποστολής και την αγαπημένη συμπαρουσιάστρια Δάφνη Σκαλιώνη, ότι θα τα καταφέρναμε και θα κάναμε κάτι που ούτε θα προσέβαλε το θεσμό και τους φαν, ούτε θα ήταν ξένο από αυτό που μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. Τελικά στη δική μας κόλαση όταν έχουμε παρέα, το ταξίδι είναι αυτό που έχει σημασία».

 

Νέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΛΙΖΑΡΔΟΣ ΜΕΡΑ25 ΕΡΤ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019. EUROVISION ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα