Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Πολεμάμε για όλους εσάς-Πολεμάμε για την Ευρώπη

14:02 9/2/2023 - Πηγή: Reporter

Την πρώτη του επίσκεψη και ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φυσική παρουσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έκανε την Πέμπτη (9/2) ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες ταξιδεύοντας με γαλλικό Falcon από το Παρίσι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδέχθηκαν θερμά τον Ζελένσκι

στο αεροδρόμιο «Zaventem» .

Στη συνέχεια, πήγαν μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου τον υποδέχθηκε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα.

{https://twitter.com/edsnet/status/1623640111958163459}

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία.

Μπαίνοντας στην αίθουσα για την ομιλία του δέχθηκε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους Ευρωβουλευτές.

{https://twitter.com/revishvilig/status/1623640322189271041}

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε για τη στήριξη και σημείωσε πως ο πόλεμος δεν γίνεται «σε μια γωνιά της Ευρώπης» αλλά και «στην καρδιά της ηπείρου».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και επικεφαλής των «αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».

O Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, λέγοντας πως μόνο και μόνο η έναρξη της σχετικής διαδικασίας έχει έντονο συμβολισμό και νόημα.

Η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόκειται να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με τους οποίους μάλιστα φωτογραφήθηκε ήδη στην... κλασική "οικογενειακή" φωτογραφία.

ΟυκρανίαΖελένσκι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα