Υποβαθμίστηκε η τουρκική οικονομία από τη Moody's

Σε Β2 από Β1 υποβάθμισε η Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, διατηρώντας το αρνητικό outlook, χτυπώντας νέο ηχηρό «καμπανάκι» για την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, οι τρεις λόγοι της υποβάθμισης είναι:

Αυξάνονται οι πιθανότητες, οι εξωγενείς αδυναμίες της χώρας να οδηγήσουν σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Καθώς αυξάνονται τα ρίσκα στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκιας, οι θεσμοί της χώρας εμφανίζονται απρόθυμοι ή ανήμποροι να αντιμετωπίσουν αποδοτικά τις προκλήσεις.

Τα

δημοσιονομικά «μαξιλάρια», πηγή πιστωτικής ισχύος για πολλά χρόνια, μειώνονται σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Η Moody's υποβάθμισε ακόμη σε Β2 και την Hazine Mustesarligi Varlik Kiralama A.S., την εταιρία ειδικού σκοπού της Τουρκίας που εκδίδει ομόλογα sukuk (κατάλληλα για επενδύσεις από μουσουλμάνους).

Ο οίκος προσθέτει ότι τα αποθέματα ξένου νομίσματος της Τουρκίας βρίσκονται στο χαμηλό πολλών ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί τη λίρα από τις αρχές του 2020.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Moody's) ανέρχονται επί του παρόντος στα 44,9 δισεκ. δολάρια (στις 4 Σεπτεμβρίου 2020), έπειτα από μείωση άνω του 40% μείωση από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Moody’s, το δημόσιο χρέος της Τουρκίας θα αυξηθεί από 32,5% το 2019 σε 42,9% το 2020 και ο δείκτης προσιτότητας του χρέους (ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα) θα επιδεινωθεί σε 8,8% το 2020, από 7,3% το 2019 και 5,8% το 2018.

αρνητικό outlookΤΟΥΡΚΙΑπιστοληπτική αξιολόγησηρίσκαΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα