Υπουργικό Συμβούλιο... εν καιρώ ανασχηματισμού- Οι σκέψεις Μητσοτάκη

Το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση αποτελεί το σημαντικότερο θέμα συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, που πραγματοποιείται, όμως, με τους υπουργούς σε... αναμμένα κάρβουνα, καθώς αναμένονται και οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Πολλοί περίμεναν το υπουργικό να γίνει με το νέο σχήμα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε για λίγο τα σχέδιά του. Η τοποθέτησή του στο υπουργικό, λοιπόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδεχομένως να δώσει κάποιο σήμα σχετικά με το τι σχεδιάζει και αν θα προχωρήσει τελικά σε έναν δομικό ανασχηματισμό,

όπως προκύπτει από τα όσα διαρρέουν οι συνεργάτες του στο Μεγάρο Μαξίμου. Επίσης, οι αναφορές σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα δώσει έμφαση, ενδεχομένως να φανεί και σε ποια υπουργεία σχεδιάζει αλλαγές.

Στα υπουργικό, πάντως, το λόγο θα πάρουν, σύμφωνα με την ατζέντα υπουργοί που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα αποφασίσει τελικά ο πρωθυπουργός.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, πάντως, είναι:

- Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

- Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

- Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

- Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου - Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

- Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».

- Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ονοματολογία

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που ακούγονται, οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Βασίλης Κικίλιας θεωρούνται οι πιθανότεροι για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης οι Κώστας Τσιάρας και Γιάννης Πλακιωτάκης από το Δικαιοσύνης και το Ναυτιλίας, αντίστοιχα, δεν μπορούν να "κοιμούνται ήσυχοι". Το τι θα γίνει με το Χάρη Θεοχάρη αποτελεί μέγα ερωτηματικό μετά την καλή πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, ενώ και η Λίνα Μενδώνη ανησυχεί για τη θέση της. Ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης βέβαια ενδέχεται να μετακινηθεί.

Αντίθετα, Νίκος Δένδιας, Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, όμως, τα ντόμινο σε κάθε ανασχηματισμό ενδεχομένως να φέρουν και απρόσμενες αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα χρόνου να γνωρίζουμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, που θέλει ενόψει ΔΕΘ να δώσει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησής του, αλλά παράλληλα πρέπει να διατηρήσει και τις κατάλληλες ισορροπίες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ανασχηματισμόςΥπουργικό ΣυμβούλιοΕΛΛΑΔΑΚυβέρνησηΥΠΟΥΡΓΕΙΑΜητσοτακης
Keywords
Τυχαία Θέματα