Υποχωρούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου-Πέφτει και το φυσικό αέριο

Σημαντικά πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα (11/7) οι τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας ορισμένα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για νέα μαζικά τεστ COVID στην Κίνα που θεωρούν ότι θα περιορίσει τη ζήτηση, μια ανησυχία που αντιστάθμισε τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά.

Η

αγορά συγκλονίστηκε από την είδηση ότι η Κίνα ανακάλυψε το πρώτο κρούσμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής της Όμικρον στη Σαγκάη και ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν στα 63 στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας από 52 την προηγούμενη ημέρα.

«Η αγορά απλώς ανταποκρίνεται στη ροή των ειδήσεων και η Κίνα έχει τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή μέχρι στιγμής», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις στην Κίνα θα μπορούσαν να βλάψουν τη ζήτηση καυσίμων».

Η αγορά παραμένει αναστατωμένη σχετικά με τα σχέδια των δυτικών χωρών να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικές» συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Παραμένουν επίσης τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό θα ρέει περισσότερο αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Κοινοπραξίας αγωγών Κασπίας (CPC). Ο ανεφοδιασμός συνεχίστηκε μέχρι στιγμής στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, ακόμη και μετά την εντολή από ρωσικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει τη λειτουργία του.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,42% στα 102,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 1,88% στα 105,03 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,548% στα 168,995 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,51% στα 1.733,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 0,41% στα 19,157 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 1,69% στα 3,4623 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,72% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0109 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,62% στο 1,1954 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8457 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΠΕΤΡΕΛΑΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα