Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο ελέω αποθεμάτων και ύφεσης-Πέφτει το αέριο

Πτωτικά, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη μέρα, κινούνται την Πέμπτη (19/1) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αιφνιδιαστική άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ επιβάρυνε την αγορά, σε συνδυασμό με τους φόβους για ύφεση που ενισχύθηκαν από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την παραγωγή στις ΗΠΑ.

«Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των τιμών παραγωγού στις

ΗΠΑ, η πτώση στις λιανικές πωλήσεις και η μαζική πτώση της μεταποιητικής παραγωγής τον περασμένο μήνα αύξησαν τις ανησυχίες για άλλη μια φορά για το οικονομικό κόστος των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Τάμας Βάργκα.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα χρόνο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της σε σχεδόν δύο χρόνια, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού πλήττει τη ζήτηση για αγαθά.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν πέρα από το 5% ακόμη και όταν ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια ότι έχει κορυφωθεί και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 7,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή εννέα αναλυτών ήταν για πτώση περίπου 600.000 βαρελιών.

Η μεγάλη αύξηση σηματοδότησε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μεγάλων αυξήσεων των αποθεμάτων.

Ωστόσο, τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύριο βαρέλια έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 120.000 βαρελιών.

Με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζουν, το αμερικανικό δολάριο ανέβηκε, επιβαρύνοντας τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αγορές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι πιο σφιχτές το 2023, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες εισαγωγής ενέργειας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,89% στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,745 στα 84,35 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 60 ευρώ/μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Σημαντικά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,111% στα 58,555 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ανεβαίνει 0,18% στα 1.910,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,42% στα 23,552 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,11% στα 4,187 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0821 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,02% στο 1,2343 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8766 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα