Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για ζήτηση-Ανοδικά το φυσικό αέριο

16:09 3/8/2022 - Πηγή: Reporter

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (3/8), αντιστρέφοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, υπό τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα πλήξει τη ζήτηση καυσίμων.

Ειδικότερα, το αργό Brent υποχωρεί 0,91% στα 99,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas

Intermediate καταγράφει πτώση 0,86% στα 93,60 δολάρια το βαρέλι.

O ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει σήμερα,(3/8), ενώ πηγές του δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο όμιλος πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή τον Σεπτέμβριο ή θα την αυξήσει ελαφρώς.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν καμία αλλαγή λόγω των αδύναμων προοπτικών για τη ζήτηση, καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, ενώ τονίζουν ότι η κορυφαία παραγωγός, Σαουδική Αραβία, μπορεί να είναι απρόθυμη να αυξήσει την παραγωγή σε βάρος της Ρωσίας, εταίρου του ΟΠΕΚ+, η οποία πλήττεται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Αξίζει να τονισθεί ότι πριν από τη συνάντηση, ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την πρόβλεψή του για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου φέτος κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 800.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν τρεις εκπρόσωποι στο Reuters.

Μεταξύ άλλων, οι αυξανόμενοι φόβοι για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και η πολιτική Covid-zero της Κίνας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τις προοπτικές της ζήτησης.

Ανοδικά το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο κινείται πάλι ανοδικά. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς αυξήθηκε 0,78% στα 206 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των ευρωπαϊκών προμηθειών συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά. Η ρωσική Gazprom τόνισε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, επικαλούμενη προβλήματα με τους στροβίλους, παρέχοντας μόνο 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, περίπου το 20% της χωρητικότητάς της, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της περιοχής να πληρώσει το 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.

Η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει τις αποστολές προς τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕμπορεύματαΤιμέςΕυρώπηΖΗΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποχωρεί, -Ανοδικά,ypochorei, -anodika