Υποχωρεί λόγω Fed και αποθεμάτων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη (23/3) οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ τόνισε τους πιστωτικούς κινδύνους του τραπεζικού τομέα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ διογκώθηκαν.

Ο Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα προβλήματα του τραπεζικού

κλάδου θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, με «σημαντικές» επιπτώσεις για μια οικονομία που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προέβλεψαν ότι θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο φέτος από ό,τι πιστεύονταν προηγουμένως.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την εβδομάδα έως τις 17 Μαρτίου κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια στα 481,2 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2021. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,6 εκατομμυρίου βαρελιών.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι ενός «καλαθιού» άλλων νομισμάτων, παρέχοντας κατώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο, καθώς το ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs δήλωσε την Πέμπτη ότι η ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να αυξάνεται, με τη ζήτηση πετρελαίου να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η τράπεζα προβλέπει ότι το μπρεντ θα φτάσει τα 97 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,41% στα 70,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,29% στα 76,47 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,031% στα 42,385 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,57% στα 1.980,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,39% στα 23,10 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,32% στα 4,0575 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0888 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,46% στο 1,232 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8838 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα