Υποχωρεί ελέω Κίνας το πετρέλαιο- Πέφτει και το φυσικό αέριο

Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα (19/6), καθώς τα ερωτήματα σχετικά με την οικονομία της Κίνας αντισταθμίζουν τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την έβδομη συνεχή πτώση στον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με κέρδη άνω του 2%.

«Η οικονομία

(της Κίνας) διέρχεται από ισχυρούς αντίθετους ανέμους», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της PVM, Ταμάς Βάργκα. «Η αγορά ακινήτων δεν έχει “επουλωθεί” από την ύφεση του περασμένου έτους και τον Μάιο τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η βιομηχανική παραγωγή ήταν κάτω από τις προσδοκίες», συμπλήρωσε.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αφού τα στοιχεία του Μαΐου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη μετά τον COVID-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραπαίει.

Η Κίνα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια των δανείων αναφοράς την Τρίτη μετά από παρόμοια μείωση των μεσοπρόθεσμων δανείων πολιτικής την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι η Κίνα θα παράσχει περισσότερα κίνητρα για την επιβράδυνση της οικονομίας της φέτος, αλλά η ανησυχία για το χρέος και τη φυγή κεφαλαίων θα διατηρήσει τα μέτρα στοχευμένα στον καταναλωτή και τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, η απόδοση του διυλιστηρίου της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κερδών της περασμένης εβδομάδας και οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν για έβδομη συνεχή εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά οκτώ σε 687 την εβδομάδα έως τις 16 Ιουνίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο σύνολο από τον Απρίλιο του 2022.

Οι αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν επηρέασαν επίσης τις τιμές. Οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, προσθέτοντας στην παγκόσμια προσφορά όταν άλλοι παραγωγοί περιορίζουν την παραγωγή.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν αυτόν τον μήνα σε μια νέα συμφωνία παραγωγής πετρελαίου και ο μεγαλύτερος παραγωγός του ομίλου, η Σαουδική Αραβία, δεσμεύτηκε επίσης να κάνει βαθιά περικοπή στην παραγωγή του τον Ιούλιο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 71,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,22% στα 76,44 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά, αν και σαφώς ισχυρότερα, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 6,593% στα 32,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,43% στα 1.962,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,36% στα 24,038 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,24% στα 3,8795 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0921 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,10% στο 1,2809 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8526 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
ypochorei-eleo-kinas-to-petrelaio--peftei-kai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα