Υποχωρεί άνω του 1% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Πτώση άνω του 1% καταγράφουν την Πέμπτη (3/11) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η απόφαση της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων ώθησε προς τα πάνω το δολάριο και αύξησε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση που θα περιόριζε τη ζήτηση καυσίμων, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για τη στενή προσφορά.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κέρδισαν

πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι την Τετάρτη, μετά τη νέα πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι πρόωρο να σκεφτούμε για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ένα ισχυρό δολάριο συμπαρασύρει το πετρέλαιο, καθώς μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας το καύσιμο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Με τη Fed να επιβεβαιώνει ότι το “ταβάνι” των επιτοκίων θα κινηθεί υψηλότερα, οι οικονομικές προοπτικές γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες, κάτι που θα μπορούσε να συνεχίσει να πιέζει τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου», εξήγησε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια αγορών στην CMC.

O Στίβεν Ίνες, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, είπε ότι ήταν εκπληκτικό ότι το πετρέλαιο αποδείχθηκε τόσο ανθεκτικό μετά την κίνηση της Federal Reserve, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν δύο θεμελιώδεις παράγοντες που συγκρατούν τις τιμές.

Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο για την εισβολή της στην Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου τον Φεβρουάριο.

Κάτι που είναι επίσης δυνατό να διατηρήσει σφιχτή την προσφορά τους επόμενους μήνες είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ ενδέχεται να δυσκολευτούν να πιάσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής που είχαν καθοριστεί προηγουμένως, ανέφεραν ι αναλυτές της ANZ.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν επίσης να μειώσουν τη στοχευμένη παραγωγή τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Νοέμβριο.

Η αγορά αναμένει επίσης να αυξηθεί η ζήτηση από την Κίνα με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει τις πολιτικές του για μηδενικό COVID-19. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποσχέθηκαν την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επανέναρξη φουλ δραστηριοτήτων στην Κίνα θα ήταν καταλυτική για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,17% στα 88,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1% στα 95,42 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,883% στα 130,750 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,72% στα 1.621,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή πτώση 3,49% στα 18,895 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,30% στα 3,3895 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,78% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9738 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 1,55% στο 1,121 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,85% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8693 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα