ΥΠΕΘΟ: Βάζει στο «ραντάρ» τα crypto- Σε ρότα πλαίσιο φορολόγησης

11:14 3/3/2024 - Πηγή: Reporter

Στο “μάτι” βάζει” κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία το ΥΠΕΘΟ, καθώς μέχρι τώρα η φορολόγησή τους ήταν μετέωρη.

Με εντολή του υπουργου Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη συστήνεται 16μελής επιτροπή που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα ,ώστε να καθοριστεί πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση βάζει πλώρη να στήσει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο φορολόγησης και ελεγχου

κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να “κλείσει’ κενά και να διαχειριστεί τις εν λόγω συναλλαγές, που συχνά γίνονται σε μια γκρίζα ζώνη. Δεν ξεφεύγει άλλωστε της προσοχής της φορολογικής διοίκησης ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν αποκτήσει εισοδήματα μέσα από τα κρυπτονομίσματα, αλλά, ακόμη κι αν θέλουν, δεν μπορούν να δηλώσουν τα κέρδη και να καταβάλουν τον αντίστοιχο φόρο και να τα χρησιμοποιήσουν στα “πόθεν έσχες τους” αφού η εφορία δεν έχει τρόπο να τα καταγράψει.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί περιστατικά με πολίτες που αντιμετωπίζουν μεγάλες χρεώσεις και επιβαρύνσεις από την επιβολή, όπως ισχυρίζονται, αυθαίρετων φόρων και προστίμων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Εάν, έτσι διαμορφωθεί μια σαφής φορολογική πολιτική, για το θέμα, θα υπάρχει κι ένα πλαίσιο, με τους πολίτες να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά και το κρατικό ταμείο να διασφαλίζει “μέρισμα” από τα ποσά που διακινούνται και επενδύονται από Έλληνες στα κρυπτονομίσματα και στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σήμερα, δηλαδή, οι χρήστες των νομισμάτων δεν ξέρουν τι μπορούν να ανγιμετωπίσουν. Π.χ.σήμερα το bitcoin αντιμετωπίζεται ως μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία του δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τη νομολογία του ευρωπαικού δικαστηρίου) , ούτε υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ως προς τη φορολογία από πλευρά εισοδήματος.Μια γενική παραδοχή είναι ότι τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Συνεπώς τα εισοδήματα που προέρχονται από πώληση Κρυπτονομισμάτων φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ,ήτοι με φορολογικό συντελεστή 15%.

Παράλληλα και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εχει προχωρήσει συνεργασία με την αμερικανική εφορία για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εχει συμφωνήσει με το IRS στην παροχή τεχνογνωσίας για τον καλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων αλλά και για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του πλαισίου για την φορολόγηση τους.

Με βάση, δε, αρθογραφία της Υποδιοικήτριας της ΤτΕ Χριστίνας Παπακωνσταντίνου “έχουν υιοθετηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου. Σε διεθνές επίπεδο, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB – Financial Stability Board) εξετάζει την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία. Επίσης, η Επιτροπή της Βασιλείας επεξεργάζεται τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για την έκθεση των τραπεζών σε κρυπτοστοιχεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνήθηκε πρόσφατα το κείμενο του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων (MiCA – markets in cryptoassets), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αδειοδότηση και εποπτεία των ανταλλακτηρίων κρυπτοστοιχείων, ρυθμίσεις για το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους, κανόνες ενημέρωσης, καθώς και την άσκηση κεντρικού ρόλου από εθνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές. Από την πλευρά της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Τράπεζα της Ελλάδος, αξιολογεί θετικά και στηρίζει τις παραπάνω πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προσβλέποντας στην υιοθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.”

Πάντως, ήδη, αυστηρό πλαίσιο προωθεί και η ΕΕ. Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί και για λόγους αντιμετώπισης εγκληματικών συμπεριφορών, θα προβλέπεται η ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα. Να σημειωθεί ότι με βάση ετήσια έκθεση της Chainanalysis, κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021. Μάλιστα ο λεγόμενος κανονισμός MiCA θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές. Γιώργος Αλεξάκης#Crypto #κρυπτονομίσματα #ΕΛΛΑΔΑ #φοροι #Πλαίσιο
Keywords
Αναζητήσεις
ypetho-vazei-sto-rantar-ta-crypto---se-rota-plaisio-forologisis.htm
Τυχαία Θέματα