ΥΠΕΝ-ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα για τον λιγνίτη και τις τιμές ρεύματος

18:53 9/3/2022 - Πηγή: Reporter

Με μια «απάντηση στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιχειρεί να δώσει το στίγμα για το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν:

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

O ΣΥΡΙΖΑ

υιοθέτησε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (από 10% στο 30%) είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 99,1 ευρώ/MWh στις 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για άκρως παραπλανητική αναφορά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η τιμή διαμορφώθηκε στο επίπεδο αυτό στις 14:00 το απόγευμα της Τρίτης για μερικά λεπτά προτού επανέλθει στα συνήθη επίπεδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι "τιμές των δικαιωμάτων CO2 ,οι οποίες επιβαρύνουν την παραγωγή ηλ.ενέργειας από ορυκτά καύσιμα(λιγνίτη, άνθρακα, φυσικό αέριο κλπ.) διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο". Όπως τονίζουν "οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν αριθμό δικαιωμάτων CO2 ίσο με τους τόνους CO2 που εκλύονται κατά την παραγωγή της ηλ. ενέργειας. Αυτό έχει καθιερωθεί για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την παραγωγή από στερεά καύσιμα, στην προοπτική της πράσινης μετάβασης. Μια πρώτη παρατήρηση μεγάλης ιδεολογικής σημασίας είναι ότι η ΕΕ βασίζει την πράσινη μετάβαση στην αγορά και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της το χρηματιστηριακό τζόγο" αναφέρουν και σημειώνουν: "Το χρηματιστήριο αυτό θεσπίστηκε το 2005.Μέχρι και το 2017 οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 κυμαίνονταν στα 4-6€ ανά τόνο CO2.Αυτες οι τιμές συνεπάγονταν επιβάρυνση της παραγωγής ηλ.ενέργειας κατά 2-3€ ανά mwh παραγωγής από φυσικό αέριο και σε 6-10 € ανά mwh παραγωγής από λιγνίτη. Η επιβάρυνση αυτή δεν θεωρήθηκε επαρκές αντικίνητρο και έτσι από το 2018 η Ε.Ε απέσυρε σημαντικό αριθμό διαπραγματευομένων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα τη μεταβολή της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης. Έτσι σε συνδυασμό με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια ,δεδομένου του ότι στην εν λόγω χρηματιστηριακή αγορά ΄πέραν των εταιρειών παραγωγής ηλ.ενέργειας συμμετέχουν και διάφορα κερδοσκοπικά funds,οι τιμές των δικαιωμάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Σήμερα κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 80 € ανά τόνο, επιβαρύνοντας την παραγωγή από φυσικό αέριο κατά 32-35€ ανά mwh, και τη λιγνιτική παραγωγή κατά 110-140€mwh" σημειώνουν σχετικά. Γιώργος Αλεξάκηςfake newsυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςκερδοσκοπία
Keywords
Τυχαία Θέματα