Υπ. Πολιτισμού: Απαντήσεις για τις εργασίες στην Ακρόπολη (βίντεο)

Για έργα βελτίωσης της επισκεψιμότητας των μνημείων στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τις αντιδράσεις για το έργο της διάστρωσης των διαδρομών στην Ακρόπολη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, καθώς έτσι για

πρώτη φορά ο Ιερός Βράχος καθίσταται απολύτως προσβάσιμος όχι μόνο στα ΑμεΑ, αλλά και σε πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

"Όταν ολοκληρωθούν και παραδοθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με το νέο, ασφαλή υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς, η εμπειρία της επίσκεψης στην Ακρόπολη θα είναι τελείως διαφορετική", αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα έργα

Το έργο της διάστρωσης των διαδρομών δεν αντιμετωπίζεται ως απλή συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, το οποίο κατασκευάστηκε πριν τουλάχιστον πενήντα χρόνια με τις τότε κατασκευαστικές και επιστημονικές παραδοχές.

Είναι τμήμα της μελέτης για την αποκατάσταση των εδαφών του αρχαίου ιερού του ακαδημαϊκού και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Μανόλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα με την πληρέστερη γνώση για το σύνολο των μνημείων επί του Ιερού Βράχου", τονίζει το υπουργείο στη ανακοίνωσή του.

Σχετικά με τα υλικά, το υπουργείο αναφέρει πως "από τις 19 Μάιου 2020, οπότε το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την εφαρμογή της σχετικής μελέτης, έως τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα για τον καθορισμό σύγχρονων κατάλληλων υλικών, τόσο από πλευράς σύστασης όσο και εμφάνισης.

Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ορισμένα απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων".

{https://www.youtube.com/watch?v=dxgHk2WFxrM}

Keywords
Τυχαία Θέματα