Βρετανία και Σκωτία σφραγίζουν συμφωνία για πράσινα ελεύθερα λιμάνια

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας κατέληξαν σε συμφωνία εταιρικής σχέσης για τη δημιουργία δύο πράσινων ελεύθερων λιμένων στη Σκωτία, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες της χώρας για μηδενικές καθαρές εκπομπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο πράσινων ελεύθερων λιμένων στη Σκωτία προσαρμόζει το μοντέλο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να ταιριάζει στις ξεχωριστές ανάγκες και συμφέροντα της μηδενικής οικονομίας της χώρας.

Η ιδέα, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2021, αναμένεται να ενθαρρύνει την υιοθέτηση βέλτιστων

πρακτικών για τις επιχειρήσεις και θα συνδεθεί με δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές, δίκαια κριτήρια εργασίας και διασφάλιση της πληρωμής του μισθού διαβίωσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σκωτίας, μετά από έντονες συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, τα μέρη συμφώνησαν:

-να δημιουργηθεί ένα κοινό ενημερωτικό δελτίο αιτούντων, με υπουργούς και αξιωματούχους τόσο της κυβέρνησης της Σκωτίας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν ισότιμο λόγο σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής·

-ότι οι αιτούντες στη Σκωτία καλούνται να συμβάλουν σε μια δίκαιη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2045, παρέχοντας καθαρά μηδενικά οφέλη και δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας

-ότι οι αιτούντες στη Σκωτία πρέπει να καθορίσουν πώς θα υποστηρίξουν ευκαιρίες απασχόλησης υψηλής ποιότητας που προσφέρουν καλούς μισθούς και συνθήκες και πώς θα ενσωματωθούν δίκαιες πρακτικές εργασίας στην πράσινη περιοχή του ελεύθερου λιμανιού.

Επιπλέον, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι μια κοινή προσφορά που ορίζεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την οικονομία της Σκωτίας, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα μέσω ενός συνδυασμού μεταβιβασμένων και αποκλειστικών εξουσιών.

Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, οι Υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να παράσχουν έως και 52 εκατομμύρια λίρες (περίπου 70,71 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση εκκίνησης για να βοηθήσουν στη δημιουργία πράσινων ελεύθερων λιμένων στη Σκωτία, κάτι που είναι σύμφωνο με τη χρηματοδότηση που προσφέρεται σε ελεύθερα λιμάνια σε όλη την Αγγλία.

Οι κυβερνήσεις είπαν ότι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία θα καθοριστούν από τους Υπουργούς το συντομότερο δυνατό, ενώ το τελικό κοινό ενημερωτικό δελτίο και η διαδικασία κοινής αξιολόγησης αναμένεται να δημοσιευθούν τον Μάρτιο με τις νικητήριες προσφορές να ανακοινώνονται το καλοκαίρι.

ΒρετανίαΣκωτίαΠΡΑΣΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑπράσινα λιμάνια
Keywords
Τυχαία Θέματα