«Βουτιά» με το βλέμμα στη Fed το πετρέλαιο-Κατρακυλά το αέριο

Πτώση κοντά στο 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (12/6), με τις αγορές να περιμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ οι ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα και την αύξηση της ρωσικής προσφοράς αργού επιβαρύνουν την αγορά.

Τόσο το αμερικανικό

αργό, όσο και το μπρεντ σημείωσαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα απογοητευτικά κινεζικά οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, αντισταθμίζοντας την ώθηση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία που δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.

«Οι τιμές του πετρελαίου εμπλέκονται σε μια σύγκρουση μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων, των πτωτικών κατανεμητών περιουσιακών στοιχείων που επισημαίνουν τη νομισματική συρρίκνωση και των ανοδικών κερδοσκόπων πετρελαίου που αναμένουν χαμηλότερα αποθέματα το 2ο εξάμηνο του ‘23», ανέφερε ο Φρανσίσκο Μπλαντς της Bank of America Global Research.

Η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι το μπρεντ θα φτάσει κατά μέσο όρο περίπου τα 80 δολάρια το βαρέλι το 2023.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επιβαρύνοντας τις τιμές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τέσσερις φορές τον περασμένο χρόνο, η ρωσική προσφορά παρέμεινε καθώς οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην παραγωγή, είπε ο Μπλαντς.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν παρά την εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μηχανισμού πλαφόν τιμών της G7 που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου για υψηλότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες από τη Ρωσία και το Ιράν και αύξησε τις προβλέψεις για την προσφορά για το 2024 για τους δύο παραγωγούς και τη Βενεζουέλα συνολικά κατά 800.000 bpd.

Η πρόβλεψη της τράπεζας για την τιμή του αργού Δεκεμβρίου είναι τώρα στα 86 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ, από 95 δολάρια και στα 81 δολάρια το βαρέλι για το WTI, από 89 δολάρια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,24% στα 68,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,91% στα 73,35 δολάρια το βαρέλι.

Μεγάλες απώλειες και για το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 8,203% στα 29,420 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.978,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,34% στα 24,328 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,58% στα 3,7687 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0771 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,05% στο 1,2571 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8569 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
voutia-me-to-vlemma-sti-fed-to-petrelaio-katrakyla-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα