«Βουτιά» άνω του 2% για το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν την Τρίτη (11/10) οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας την αντίστοιχη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι φόβοι ύφεσης και η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα αύξησαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπας και η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησαν τη Δευτέρα για αυξανόμενο

κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης και δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα.

«Υπάρχει αυξανόμενη απαισιοδοξία στις αγορές τώρα», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής OANDA.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει απότομα λόγω των οικονομικών φόβων μετά την άνοδο νωρίτερα το 2022, όταν το μπρεντ έφτασε κοντά στο υψηλό-ρεκόρ των 147 δολαρίων, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά.

Εκτός από αυτές τις ανησυχίες, οι φόβοι για περαιτέρω πλήγμα στη ζήτηση από πλευράς Κίνας επιβαρύνουν επίσης το κλίμα. Οι αρχές ενίσχυσαν τα τεστ για τον κορονοϊό στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις καθώς οι μολύνσεις από τον COVID-19 αυξάνονται ξανά.

Το πετρέλαιο δέχεται επίσης πίεση από το ισχυρό δολάριο, το οποίο έφτασε στα υψηλά πολλών ετών λόγω ανησυχιών για αυξήσεις στα επιτόκια και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα και τείνει να επιβαρύνει την όρεξη για ρίσκο.

Οι απώλειες περιορίστηκαν, ωστόσο, από τη στενή αγορά και την απόφαση της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν τον στόχο παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η υποπροσφορά διαφαίνεται ακόμη και το επόμενο έτος, επειδή η μείωση της παραγωγής υποτίθεται ότι θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚ+», ανέφερε έκθεση της Commerzbank.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,39% στα 88,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,13% στα 94,14 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,843% στα 158,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,25% στα 1.671,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι διολισθαίνει 1,53% στα 19,315 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,85% στα 3,4013 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9714 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,08% στο 1,1065 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,878 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα