«Βουτιά» 6% για το πετρέλαιο με...χείρα ΗΠΑ-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Κατρακυλούν την Πέμπτη (31/3) οι τιμές του πετρελαίου, μετά την είδηση ​​ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους, το μεγαλύτερο στην σχεδόν 50χρονη ιστορία του SPR.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει αργότερα την Πέμπτη σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησής

του με στόχο τη μείωση των τιμών της βενζίνης που έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Απελπισμένοι καιροί, απαιτούν ξεκάθαρα απελπισμένα μέτρα και ξεκάθαρα η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δικαιολογεί αυτή την κίνηση για να καλύψει τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης της χώρας», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, ανώτερη αναλυτής επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

«Μια απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου είναι στα χαρτιά για τους επόμενους έξι μήνες, σημάδι ότι δεν αναμένεται να υπάρξει γρήγορη επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία έχει συμπιέσει τις προμήθειες πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η κίνηση θα βοηθήσει την αγορά πετρελαίου να επανεξισορροπήσει το 2022, αλλά δεν αποτελεί μόνιμη λύση.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με μια πιθανή συλλογική απελευθέρωση πετρελαίου, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συναντώνται την Πέμπτη και αναμένεται να επιμείνουν σε μια προγραμματισμένη αύξηση του στόχου παραγωγής τους τον Μάιο.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά περίπου 3% την Τετάρτη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, σταμάτησαν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό κάνει «βουτιά» 6,22% στα 101,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ... κατρακυλά 5,67% στα 105,12 δολάρια το βαρέλι.

Σταθερά ανοδικά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 2,085% στα 122,330 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός κατά 0,22% στα 1.929,30 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 0,48% στα 24,992 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός υποχωρεί 0,17% στα 4,7428 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1101 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,04% στο 1,3126 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8456 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤχρυσόςασήμιχαλκόςαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα