Βουλή: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για πτωχευτικό στην Ολομέλεια

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών και το πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε στο Σώμα ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα διαρκέσει έως τις 16:00, οπότε

θα ξεκινήσει η ψηφοφορία του νομοσχεδίου και των τροπολογιών.

Με αίτημα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του σχεδίου νόμου. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία 16 άρθρα του νομοσχεδίου (76, 77, 92, 100, 103, 137, 176, 197, 198, 217, 218, 219, 220, 221, 222 και 268), όπως για 16 άρθρα (16, 75, 77, 86, 102, 137, 167, 176, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 263 και 268) έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και το ΚΙΝΑΛ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έρχεται για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «που έχουν διαμορφώσει το ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 234 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «την ώρα που διακυβεύονται τόσα πολλά για τη χώρα μας, την ώρα που ο ελληνικός λαός αγωνιά, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μία πράξη άκρατης ανευθυνότητας, καταθέτοντας μία εντελώς προσχηματική πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και αποδείξατε πως είστε η παράταξη που ενδιαφέρεται μόνο να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα».

Ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος τόνισε ότι αυτός που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον Φεβρουάριο του 2019. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επαναλάβει τον παλιό της εαυτό. Ακολουθεί τη ρητορική που ακολουθούσε το 2012-2014, με τις υπερβολές, τα μεγάλα λόγια και τον ακραίο λόγο».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «πρόταση φτωχοποίησης της κοινωνίας», ενώ υποστήριξε ότι δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά αποτελεί «το τελειωτικό χτύπημα» και προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε σε καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες της Ισπανίας, όπου άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μέσα σε μια νύχτα».

Επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου ανέφερε πως με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το κόμμα της, οι πολίτες έμαθαν τι είναι αυτό το ληστρικό νομοσχέδιο που σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ σκοπεύουν να ψηφίσουν. «Εμείς θα το καταψηφίσουμε και θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν επανεκλεγεί», σημείωσε.

Για το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά το νομοσχεδίο «υιοθετεί από πάνω έως κάτω την αποκρουστική λογική που διαβάσαμε στην έκθεση Πισσαρίδη, που λέει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι καθυστερημένες», που «ταυτίζει τη διαδικασία ρύθμισης χρεών του φυσικού προσώπου με την πτώχευση των εταιρειών», τόνισε και αναρωτήθηκε: «Πώς ακριβώς θα επανεκκινήσει ένα πρόσωπο που δεν του αφήνετε τίποτα;».

Ο κ. Παππάς επεσήμανε πως τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα -το πρωί- στο site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους διαψεύδουν όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όπως και ότι «ο κ. Μητσοτάκης σάς προετοίμασε χθες, με όσα ανέφερε, ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση, που έχουμε μεγαλύτερη και από την κρίση της αρχής της προηγούμενης δεκαετίας».

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις βουλευτών.

ΒουλήΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣΝΔΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα