Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει,

επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για 11 βασικές καινοτόμες και σημαντικές αλλαγές που συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την διαφάνεια, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αρχών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.Mute

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται για μικροποσά και για ανθρώπινα λάθη, ενώ τόνισαν την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων ορισμένων διατάξεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του φορολογικού κώδικα που ψηφίστηκε το 2014 και είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με την ΑΑΔΕ και της 10ετούς εμπειρίας της».

«Καινοτόμα» χαρακτήρισε ο κ. Θεοχάρης, «τη διάταξη που θεσπίζεται για πρώτη φορά και αφορά την αναστολή λειτουργίας ΑΦΜ» με την οποία, όπως είπε, «ενισχύεται το πλέγμα προστασίας απέναντι σε φαινόμενα λαθρεμπορίας όσο καιρό ο παραβάτης εκτελεί την ποινή του».

Ως μεγάλη σημαντική αλλαγή προέταξε και την αυτοματοποιημένη μείωση αναλογικών προστίμων που φτάνει μέχρι 50% εφόσον έχει γίνει αποδεκτή η οφειλή, σημειώνοντας ότι «είναι μια διαφανής και καθαρή διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα συμβιβασμού».

Κλείνοντας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές στην ελληνική αγορά προχωράει με επιτυχία».

«Η κυβέρνηση έδειξε όση κατανόηση μπορούσε, διότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Όμως, πλέον, όλα αυτά έχουν λυθεί. Το είχαμε πει από την αρχή και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή του δικαίου στην αγορά, σε εναρμόνιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεταρρύθμιση που θα προχωρήσει πάση θυσία. Το γεγονός ότι σήμερα το 90% έχει διασυνδεθεί είτε έχει προγραμματίσει ραντεβού για τη διασύνδεση, είναι μεν ικανοποιητικό, όχι όμως και αρκετό. Γι' αυτό, απευθύνω μια τελευταία έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, να σπεύσουν. Όχι μόνο επειδή τα πρόστιμα είναι μεγάλα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά και διότι η διασύνδεση POS και ταμειακών είναι ήδη η νέα πραγματικότητα και η νέα κανονικότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

#Κώδικας_Φορολογικής_Διαδικασίας #νομοσχέδιο #ψήφιση #Βουλή
Keywords
Αναζητήσεις
vouli-psifistike-to-nomoschedio-gia-ton-kodika-forologikis-diadikasias.htm
Τυχαία Θέματα