ΒoE: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%-Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση

Κατά 0,25% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία.

Έτσι, πλέον το τραπεζικό επιτόκιο της ΒοΕ διαμορφώνεται στο 4,5%, μετά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων, η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες προβλέψεις.

Πιο συγκεκριμένα, για

το α' και το β' τρίμηνο του 2023 προβλέπεται ανάπτυξη 0,2% ενώ για το σύνολο του έτους η βρετανική οικονομία αναμένεται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,25%. Παράλληλα, για το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη 0,75%.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στη νομισματική της πολιτική, η BoE υποστηρίζει πως μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προβλέπεται πως αυτό θα διαμορφωθεί στο 5,1% για το σύνολο του 2023 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,9% το τρέχον έτος, πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει η BoE.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 10,1% για τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,7%. Και οι δύο μετρήσης κινήθηκαν πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% της BoE.

Τράπεζα της Αγγλίαςεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα