Βιομηχανίες όπλων: Οι κατ' αρχάς κερδισμένες στη διένεξη ΗΠΑ- Ιράν

14:25 6/1/2020 - Πηγή: Reporter

Οι βιομηχανίες μοιάζουν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να είναι οι κερδισμένες της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Δημοσίευμα της Washington Post είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης, καθώς επισημαίνει πως οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων, βλέπουν τα τελευταία 24ωρα τις μετοχές τους να έχουν πάρει την ανηφόρα.

Πρόκειται για τις εταιρείες Lockheed Martin, Raytheon

και Northrop Grumman. «Με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να οδεύουν προς την περιοχή (σ.σ. τη Μέση Ανατολή), αναλυτές προβλέπουν ότι η πολυετής στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ -και τα δισεκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων που δαπανώνται εκεί κάθε χρόνο σε πυρομαχικά και για την υποστήριξη των στρατευμάτων- δεν θα περιοριστεί» αναφέρει η Washington Post.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι και το Ιράν δηλώνει αποφασισμένο να απαντήσεις στις ΗΠΑ. Ανακοινώθηκε επίσης πως θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ενώ το ΝΑΤΟ συνεδριάζει για να δει πώς θα δράσει από τη μεριά του.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι βιομηχανίες όπλων που διατηρούν συμβάσεις με τις ΗΠΑ έχουν ευνοηθεί οικονομικά από τους πολυετείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι ίδιες εταιρείες "πανηγυρίζουν" και σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έκλεισαν με σημαντικές αυξήσεις την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Lockheed Martin έκλεισε με αύξηση της τάξης του 3,6%, της Northrop Grumman -που ετοιμάζει το B-21, ένα stealth βομβαρδιστικό νέας γενιάς για τις ΗΠΑ- με 5,43%, της Raytheon με αύξηση 1,5% και της General Dynamics με +1%.

Αναλυτές, σύμφωνα με την Washington Post, εκτιμούν ότι η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει μια αυξητική τάση στις αμυντικές δαπάνες, που επί την προεδρία Τραμπ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 16%.

Κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται την Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, με φόντο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγoύ Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή των ΗΠΑ.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σε κλίμα οργής στην Τεχεράνη η κηδεία του Σουλεϊμανί όπου συγκεντρώθηκε χιλιάδες κόσμος. Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρήσει πλέον τους περιορισμούς εμπλουτισμού ουρανίου που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας του 2015.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 600 χάνει 0,74% στις 415 μονάδες.

Στο ασιατικό μέτωπο, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης «στο κόκκινο».

Πιο αναλυτικό, στην Κίνα ο Shanghai composite έχασε 0,01% στις 3.083 μονάδες, ενώ ο SZSE Component κέρδισε 0,39% στις 10.698 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,89% στις 28.198 μονάδες ενώ στην Ιαπωνία, ο Nikkei διολίσθησε 1,91% στις 23.204 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση 0,98% στις 2.155 μονάδες.

ΔΙΕΘΝΗWashington Post
Keywords
Τυχαία Θέματα