Βιλερουά: Να είναι «τακτική και προβλέψιμη» η επόμενη αύξηση επιτοκίων

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο γιγαντιαίας αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, που δείχνει να επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις εκτιμήσεις της αγοράς, έδειξε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, λέγοντας ότι η επόμενη κίνηση της Τράπεζας θα πρέπει να είναι «τακτική και προβλέψιμη».

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ακόμη και

οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες ενδέχεται να κινηθούν πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.

Το γεγονός αυτό οδηγεί την απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε μεγάλο βαθμό μεταξύ μιας αύξησης 50 και 75 μονάδων βάσης, μετά από εκείνη της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν τον περασμένο μήνα, στην πρώτη της αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

«Μετά από μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, θα λάβουμε απόφαση για το επόμενο βήμα την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να το κάνουμε με αποφασιστικότητα αλλά επίσης με τακτικό και προβλέψιμο τρόπο», δήλωσε ο Γάλλος σε συνέντευξή του στην περιφερειακή γαλλική εφημερίδα Ouest France.

Προσέθεσε ακόμα ότι η άνοδος του πληθωρισμού, που αρχικά προκλήθηκε από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία και στις υπηρεσίες, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ τιμών-μισθών προς το παρόν.

Παρά το ενεργειακό σοκ πάντως, ο κ. Βιλερουά εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη το 2022 δεν είναι πιθανό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν αποκλείεται για το επόμενο έτος.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί τουλάχιστον όσο το 2,3% που προέβλεπε η κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο, αλλά ότι θα δει απότομη επιβράδυνση το 2023, αν και πιθανότατα όχι ύφεση.

Φρανσουά Βιλερουά ντε ΓκαλόΓαλλίαΕΚΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα