Βενιζέλος: Πρέπει να ανακληθεί η γνωμοδότηση Ντογιάκου

«Θεωρώ ότι πρέπει να τροποποιηθεί ή ακόμα καλύτερα να ανακληθεί η γνωμοδότηση διότι ο κ. Ντογιάκος και νομικά ξέρει και έχει αποδείξει ότι έχει αίσθημα ανεξαρτησίας και νομίζω ότι δεν θα ήθελε να θεωρείται ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των εγγυήσεων του απορρήτου ή και οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος συνταγματικά κατοχυρωμένου».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον

ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm για την γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με το ρόλο της ΑΔΑΕ επί των παρακολουθήσεων. «Διατυπώνω την επιστημονική κριτική μου για τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα ο οποίος πράγματι υπερέβη το όριο που θέτει ο νόμος για τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα αλλά και την πάγια μακροχρόνια πρακτική της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Διερεύνησα εκατοντάδες γνωμοδοτήσεων των τελευταίων δεκαετιών δεν υπάρχει καμία που να μην δέχεται ότι όταν υπάρχει εκκρεμής δίκη ή μπορεί να υπάρξει εκκρεμής δικαστική διαδικασία δεν γνωμοδοτεί ο εισαγγελέας επίσης δεν γνωμοδοτεί απαντώντας σε ιδιώτες. Δεν έχει απαντήσει ποτέ σε μια ιδιωτική εταιρεία όπως ο ΟΤΕ και εδώ έχουμε και εκκρεμή ποινική προκαταρκτική εξέταση για τις υποκλοπές και έχουμε βεβαίως και την αρμοδιότητα του ΣτΕ. Γιατί αν οποιοσδήποτε τηλεπικοινωνιακός πάροχος διαφωνεί με τις πράξεις της ΑΔΑΕ δεν προσφεύγει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια και εντέλει στο ΣτΕ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο κ. Ντογιάκος δεν είναι απλώς έμπειρος, είναι και ευφυής και εγκρατής και θαρραλέος και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα τα σκεφτεί όλα πάρα πολύ καλά και επειδή το μεγάλο προσόν του νομικού αλλά και κάθε ανθρώπου που είναι σκεπτόμενος είναι να λαμβάνει υπόψη τον αντίλογο θα τα λάβει όλα υπόψη και θα διατυπώσει μια πιο ολοκληρωμένη θέση τις προσεχείς μέρες. Θέλω να το ελπίζω και το προτείνω και το εύχομαι».

Ακόμη, ανέφερε: «Η ουσία είναι δύο πράγματα, το πρώτο είναι αν τις ανεξάρτητες αρχές που προβλέπει το σύνταγμα αλλά ανεξάρτητες αρχές προβλέπει και το δίκαιο της ΕΕ, μπορεί να έρθει ο εθνικός νομοθέτης και να τις ευνουχίσει. Να περιορίσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους και να τις διαπλάσει όπως νομίζει. Η απάντηση είναι όχι διότι δεν ερμηνεύεται το σύνταγμα με βάση το νόμο αλλά ο νόμος με βάση το σύνταγμα και άλλους υπερέχοντες κανόνες όπως είναι το δίκαιο της ΕΕ και η ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Άρα όταν το άρθρο 19 παρ.2 αναθέτει τον εντέλει και συνολικό έλεγχο του απορρήτου των επικοινωνιών στην ΑΔΑΕ πρέπει η ΑΔΑΕ να μπορεί να κάνει ελέγχους. Έρχεται το δεύτερο επιχείρημα που λέει ότι ψηφίστηκε ένας νόμος στο όνομα της διαφάνειας αλλά στην πραγματικότητα έτσι όπως τον ερμηνεύει τώρα η Εισαγγελία στο όνομα της αδιαφάνειας και της συγκάλυψης και λέει «ένας που παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορεί να ενημερωθεί μόνο μετά από τρία χρόνια και αν το αποφασίσει ένα τριμελές όργανο με δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Ως εκ τούτου η ΑΔΑΕ δεν μπορεί πλέον να κάνει ελέγχους όταν κάποιος διαμαρτύρεται ότι παρακολουθείται ή υποπτεύεται διότι δεν μπορεί να τον ενημερώσει . Είναι άλλο πράγμα το αν θα ενημερωθεί η παρακολουθούμενος και άλλο πράγμα εάν θα γίνονται έλεγχοι μη τυχόν και παρανομεί η ΕΥΠ, μη τυχόν και παρανομεί η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, μη τυχόν και παρανομούν διάφοροι άνθρωποι ανεξέλεγκτοι όπως συνέβη με τα κατασκοπικά λογισμικά. Άρα η ΑΔΑΕ προφανώς δεν θα ενημερώσει τον παρακολουθούμενο θα ενημερώσει όμως τη Βουλή, την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της οποίας είναι θεσμικός βραχίονας κατά το σύνταγμα και θα ενημερώσει τον ίδιο τον εισαγγελέα γιατί μπορεί να τελούνται αδικήματα και μπορεί να πρέπει ο εισαγγελέας να επιληφθεί. Αλλά και κάτι άλλο τώρα οι εισαγγελείς που κάνουν προκαταρκτικές εξετάσεις μπορούν να κάνουν ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους; Αν εσείς αντί να πάτε στην ΑΔΑΕ πάτε στον εισαγγελέα και κάνετε μια μήνυση ότι «με παρακολουθεί κάποιος», ο Εισαγγελέας μπορεί να κάνει έλεγχο; Άρα αυτό όλο είναι άτοπο, οδηγείται σε αδιέξοδο και φανταστείτε το πώς μπορεί να εκτεθεί διεθνώς η χώρα αν πει κανείς κατά λογική συνέπεια «η ΑΔΑΕ παραβίασε αυτό που αντιλαμβάνεται ως σύνταγμα και ως νόμο ο εισαγγελέας;» Τότε δίωξη, τότε κατηγορούμενη, τότε διεθνής διασυρμός της χώρας η οποία παύει να θεωρείται φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το θέλει κανείς αυτό;».

«Η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση εδώ και μήνες υποτίθεται ότι έγινε ένας νόμος για να υπάρξει αλλαγή κλίματος, να υπάρξει αναβάθμιση εγγυήσεων. Προστασία ειδική για τα πολιτικά πρόσωπα, ορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας άρα τι κάναμε ψήφισε η Βουλή ένα νόμο για να περιοριστούν οι έλεγχοι και για να διαφεύγουν οι παρανομούντες ή ψηφίστηκε ένας νόμος για να αλλάξει το κλίμα και να κοιτάξουμε στο μέλλον;», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΙσίδωρος ΝτογιάκοςγνωμοδότησηΑΔΑΕΥποκλοπέςπαρακολουθήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα